Mesajul Regelui împotriva secesionismului şi moartea liderului comunist Santiago Carrillo, în atenţia presei spaniole

Regele Spaniei, Juan Carlos de Bourbon.
Regele Spaniei, Juan Carlos de Bourbon. (PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Getty Images)

Scrisoarea deschisă a Regelui Juan Carlos al Spaniei, în care acesta critică dezbinarea şi 'urmărirea himerelor', cu referire evidentă la solicitările secesioniste venite din partea Cataloniei, este cel mai comentat subiect pe primele pagini ale cotidienelor spaniole de miercuri. Alături de acesta se află vestea morţii lui Santiago Carrillo, liderul istoric al comunismului spaniol, considerat unul dintre marii susţinători ai perioadei tranziţiei către democraţie, după dictatura franchistă.

Cotidianul El Pais observă că, în scrisoarea sa, regele arată cum 'cel mai rău lucru pe care îl putem face este să urmărim himere', şi atrage astfel atenţia asupra valului de cerinţe secesioniste din Catalonia.

Lovitură puternică a regelui împotriva secesionismului, anunţă cotidianul ABC şi citează aproape acelaşi pasaj din scrisoarea monarhului: 'cel mai rău lucru pe care îl putem face este să ne separăm forţele, să alimentăm dezbinarea, să urmărim himere, să adâncim răni'.

Regele face un apel împotriva dezbinării şi urmăririi himerelor, şi aminteşte de spiritul perioadei tranziţiei către democraţie, pentru unitate, scrie la rândul său şi cotidianul La Vanguardia, tot cu referire la mesajul transmis de monarh prin intermediul unei scrisori postate pe pagina web a Casei regale.

Pentru unitatea Spaniei, titrează cotidianul La Razon, citând de asemenea cele transmise de monarh.

Regele nu tace, semnalează cotidianul catalan El Periodico, şi precizează că mesajul monarhului a fost găsit foarte potrivit de premierul Mariano Rajoy.

Naţionaliştii îl critică pe rege pentru că acesta le-a criticat himerele, notează cotidianul El Mundo, adăugând că, la o săptămână de la inaugurarea noii pagini web, regele a profitat pentru a-i transmite un mesaj şefului executivului regional catalan, Artur Mas, şi susţinătorilor secesiunii şi independenţei.

Moare unul dintre 'făuritorii' împăcării - rezumă cotidianul El Pais faptele liderului istoric al comunismului, Santiago Carrillo, care a murit la Madrid la 97 de ani. Cotidianul spaniol aminteşte că acesta a publicat în 1955 un articol la Paris, în care vorbea de această împăcare, în momentul morţii dictatorului Francisco Franco.

Cotidianul ABC consideră că, odată cu moartea lui Carrillo, dispare ultimul simbol al umbrelor comuniste. Şi acest cotidian aminteşte că după umbrele războiului civil, în perioada de tranziţie, el a apropiat Partidul Comunist din Spania (PCE) de postulatele democratice şi a acceptat monarhia drept motor al schimbării.

La Vanguardia semnalează că Santiago Carrillo a jucat un rol cheie în reconcilierea spaniolilor după dictatură, moartea lui fiind consemnată şi în cotidianul El Periodico de Catalunya, iar El Mundo scrie pe prima pagină: 'spanioli... a murit secolul 20'.