Guvernul german angajează un fost agent Stasi pentru a identifica “comentarii xenofobe” pe Facebook

O organizaţie condusă de un fost agent Stasi a fost recrutată de guvernul german să monitorizeze Facebook-ul pentru a identifica şi elimina comentariile “xenofobe”. Utilizatorii suprinşi cu postări de materiale neagreate de guvern ar putea fi daţi în urmărire penală.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
01.01.2017

Germania a acceptat să primească un număr imens de noi imigranţi, o mişcare care nu a fost lipsită de controverse. Ministrul german al Justiţiei, Heiko Maas, a decis să îi identifice pe cetăţenii care critică afluxul de imigranţi, în special pe cei care îşi folosesc conturile de Facebook pentru a face acest lucru.

Maas a solicitat ajutorul unei organizaţii – Reţeaua Împotriva Naziştilor (Netz Gegen Nazis sau NAN) – pentru a-l ajuta în proiectul său. NAN a fost fondată şi lucrază în parteneriat cu Amaedu Antonio Foundation, condusă de Anetta Kahane, care în perioada 1974-1982 a lucrat sub numele de cod ‘Victoria’ pentru Stasi – poliţia politică şi serviciul secret al fostei Republici Democrate Germane.

În cursul lunii decembrie, Maas i-a scris lui Richard Allen, directorul Facebook pentru politică publică, ce are sediul în Dublin, Irlanda, pentru a se plânge că nu se face suficient pentru a elimina comentariile “xenofobe” de pe reţeaua socială.

Maas a declarat că, aparent, nu se poate pune bază pe implementarea standardelor comunităţii “în condiţiile în care multe postări conţin comentarii care constituie o infracţiune penală pentru incitarea la ură”. El a reamintit că gigantul Facebook are obligaţii legale de a şterge acele postări care încalcă legea.

Maas a insistat că nu se opune libertăţii de exprimare, dar a adăugat: “Totuşi, Internetul nu este un spaţiu de vid legislativ în care incitările rasiste şi declaraţiile criminale pot fi răspândite într-o manieră necontrolată. Utilizatorii de Internet care răspândesc xenofobia şi rasismul ofensator nu ar trebui toleraţi din greşeală”.

Poziţia lui Maas a fost susţinută de cancelarul german Angela Merkel, care a declarat recent reporterilor: “Când oamenii practică răzvrătirea cu propriul lor nume pe reţelele sociale, nu numai statul trebuie să acţioneze, dar şi Facebook ar trebui să ia măsuri împotriva [acelor] comentarii”.

Facebook a anunţat deja că plănuieşte să creeze un grup de lucru însărcinat cu acest gen de probleme, adăugând că doreşte să implice organizaţii nonprofit în proiectul său. În mod specific, a numit organizaţia de aripă stânga NAN în calitate de colaborator.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor