Guvernul german angajează un fost agent Stasi pentru a identifica “comentarii xenofobe” pe Facebook
alte articole
Germania a acceptat să primească un număr imens de noi imigranţi, o mişcare care nu a fost lipsită de controverse. Ministrul german al Justiţiei, Heiko Maas, a decis să îi identifice pe cetăţenii care critică afluxul de imigranţi, în special pe cei care îşi folosesc conturile de Facebook pentru a face acest lucru.
Maas a solicitat ajutorul unei organizaţii – Reţeaua Împotriva Naziştilor (Netz Gegen Nazis sau NAN) – pentru a-l ajuta în proiectul său. NAN a fost fondată şi lucrază în parteneriat cu Amaedu Antonio Foundation, condusă de Anetta Kahane, care în perioada 1974-1982 a lucrat sub numele de cod ‘Victoria’ pentru Stasi – poliţia politică şi serviciul secret al fostei Republici Democrate Germane.
În cursul lunii decembrie, Maas i-a scris lui Richard Allen, directorul Facebook pentru politică publică, ce are sediul în Dublin, Irlanda, pentru a se plânge că nu se face suficient pentru a elimina comentariile “xenofobe” de pe reţeaua socială.
Maas a declarat că, aparent, nu se poate pune bază pe implementarea standardelor comunităţii “în condiţiile în care multe postări conţin comentarii care constituie o infracţiune penală pentru incitarea la ură”. El a reamintit că gigantul Facebook are obligaţii legale de a şterge acele postări care încalcă legea.
Maas a insistat că nu se opune libertăţii de exprimare, dar a adăugat: “Totuşi, Internetul nu este un spaţiu de vid legislativ în care incitările rasiste şi declaraţiile criminale pot fi răspândite într-o manieră necontrolată. Utilizatorii de Internet care răspândesc xenofobia şi rasismul ofensator nu ar trebui toleraţi din greşeală”.
Poziţia lui Maas a fost susţinută de cancelarul german Angela Merkel, care a declarat recent reporterilor: “Când oamenii practică răzvrătirea cu propriul lor nume pe reţelele sociale, nu numai statul trebuie să acţioneze, dar şi Facebook ar trebui să ia măsuri împotriva [acelor] comentarii”.
Facebook a anunţat deja că plănuieşte să creeze un grup de lucru însărcinat cu acest gen de probleme, adăugând că doreşte să implice organizaţii nonprofit în proiectul său. În mod specific, a numit organizaţia de aripă stânga NAN în calitate de colaborator.