Guvernul american blocat pentru a doua oară în acest an

Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)
Andrei Popescu
09.02.2018

Guvernul american a fost blocat pentru a doua oară în acest an după ce Senatul a eşuat să adopte o măsură temporară privind cheltuielile bugetare. Senatorul republican Rand Paul a împiedicat Senatul să voteze proiectul de lege.

Paul, un conservator din statul Kentucky, a afirmat că nu poate permite să se voteze rapid din cauză că măsura propusă – care ar finanţa guvernul pentru alte şase săptămâni – va extinde de asemenea şi deficitul american.

“Am candidat pentru că am criticat intens deficitele de trilioane de dolari ale preşedintelui Obama”, a afirmat Paul. “Acum avem republicani mână în mână cu democraţii şi ne oferă deficite de trilioane de dolari”.

“Nu pot... cu bună credinţă, să mă uit pur şi simplu în altă parte din cauză că partidul meu este acum complice la deficite. Într-adevăr, cine este de vină? Ambele părţi”, a adăugat el.

Blocajul guvernamental ar putea fi de scurtă durată. Liderul majorităţii din Senat, Mitch McConnell, a stabilit ca vineri dimineaţă la ora locală 1 a.m. (0600 UTC) să se voteze proiectul de lege al cheltuielilor bugetare. Va urma apoi votul în Camera Reprezentanţilor şi probabil că blocajul guvernamental va înceta. Însă este posibil ca unele agenţii federale să fie în continuare forţate să implementeze planuri pentru blocaje temporare.

Lideri democraţi şi republicani din Senat au lucrat miercuri împreună la acordul pentru buget, care prevede creşterea cheltuielilor militare şi interne cu aproape 300 miliarde de dolari în următorii 2 ani.

Măsura, care a fost susţinută de preşedintele Donald Trump, nu include niciun fel de reduceri ale cheltuielilor bugetare sau noi taxe. Lipsa unor măsuri compensatorii, împreună cu reducerile fiscale cuprinzătoare adoptate la sfârşitul anului trecut, vor forţa SUA să finanţeze cheltuielile mărite prin datorii.

Pentru a permite efectuarea cheltuielilor, acordul pentru buget va mări de asemenea limita datoriei pe care guvernul o poate dobândi până în martie 2019. Datoria totală americană este în prezent de peste 20 trilioane de dolari. De asemenea, s-a estimat că măsurile fiscale aprobate de Trump şi republicani în decembrie 2017 vor adăuga alte 1,5 trilioane de dolari la această datorie în următorii 10 ani.

Senatul urma să adopte joi acordul privind bugetul, după ce va fi aprobat de Camera Reprezentanţilor şi de preşedintele Trump.

Dar adoptarea proiectului în Cameră nu este certă, ţinând cont de opoziţia unor republicani şi democraţi.

Membri ai Freedom Caucus – un grup de conservatori republicani în Camera Reprezentanţilor – au susţinut că se vor opune proiectului din cauză că acesta creşte deficitul guvernamental.

Unii democraţi, inclusiv lidera minorităţii din Cameră, Nancy Pelosi, au afirmat că se vor opune proiectului, pentru că acesta nu asigură protecţie unui număr de aproximativ 700.000 de aşa-zişi “dreameri”, imigranţi ilegali care au fost aduşi în SUA pe când erau copii. Trump a promis că în 5 martie va pune capăt aşa-zisului program DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), care se referă la aceşti “dreameri”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor