Guvernul a aprobat vânzarea a 26,69% din acţiunile deţinute la Rompetrol Rafinărie

Victor Ponta şi Eugen Teodorovici
Victor Ponta şi Eugen Teodorovici (Epoch Times România)

Cabinetul Ponta a aprobat marţi, cu o zi înainte de plecarea premierului din ţară, prin Hotărâre de Guvern, vânzarea a 26,69% din acţiunile deţinute de statul român la Rompetrol Rafinărie, relatează Hotnews.

Hotărârea de Guvern, adoptată la un an şi jumătate de la aprobarea prin HG a vestitului memorandum prin care Cabinetul Ponta a renunţat la toate procesele prin care se urmărea recuperarea unei datorii de 600 milioane dolari datorate de Rompetrol statului, prevede vânzarea prin licitaţie cu strigare a pachetului de 26,69% (11.775.349.451 acţiuni) pentru suma minimă de 200 de milioane de dolari.

Important de menţionat este că Guvernul nu precizează şi când va demara procedura de licitaţie la fel cum, nici în hotărârea de Guvern din ianuarie 2014, nu se stipulau termene clare pentru vânzarea pachetului de acţiuni sau pentru constituirea fondului de investiţii de 1 miliard de dolari promis de Rompetrol în schimbul renunţării statului la sutele de milioane de dolari pe care le avea de recuperat.

Potrivit Hotărârii adoptate marţi de Guvern, responsabil pentru implementarea strategiei de privatizare a Rompetrol Rafinărie a fost desemnat Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, în calitate de instituţie publică implicată şi administrator al acţiunilor în numele statului român a unui pachet semnificativ de acţiuni care reprezintă 44,6959% din capitalul social al companiei.

Capitalul social al RRC este de 4.410.920.573 lei, cu următoarea structură de acţionariat: KMG Internaţional N.V. Olanda- 48,1136%; statul român 44,6959%; alţi acţionari- 7,1905%.

Reamintim câ în ianuarie 2014, în Monitorul oficial a apărut Hotărârea de Guvern privind Memorandumul cu Rompetrol, prin care Guvernul a renunţat la toate procesele prin care se urmărea recuperarea unei datorii de 600 milioane dolari cu care statul creditase Rompetrol în 2003, în epoca Adrian Năstase.

În schimb, Rompetrolul a oferit statului promisiunea că va face investiţii de un miliard în România, fără ca în HG să fie prevăzute termene clare şi penalităţi, în eventualitatea în care investiţiile nu se vor realiza.

De asemenea, Memorandumul mai prevedea posibilitatea statului de a îşi recupera cândva pierderile, obţinând la un moment de asemenea neprecizat - profit din cei 18% cu care va rămâne acţionar în compania kazahă, după ce Rompetrol îşi va răscumpăra contra 200 de milioane de dolari 26,6959 % din acţiunile în companie deţinute de statul român.

Decizia ca statul să renunţe de bună voie la - practic - 400 de milioane de dolari a fost adoptată prin HG după ce Curtea Constituţională a decis ca nu este constituţional ca Parlamentul să aprobe această decizie. Hotărârea a fost semnată de premierul Ponta, de Ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu, de Ministrul Delegat pentru Buget, Liviu Voinea, ministrul Energiei Constantin Niţă, nu însă şi de Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne