Guvernul a aprobat memorandumul pentru atragerea de investitori străini la reactoarele 3 şi 4
alte articole
Guvernul a aprobat memorandumul referitor la prelungirea cu încă 12 luni a funcţionării Energonuclear cu scopul de a atrage investitori străini pentru unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, a declarat joi Rodin Traicu, secreta de stat în cadrul Ministerului Economiei.
”Am reuşit să trecem prin şedinţa de guvern de alaltăieri (marţi, n.r.) memorandumul referitor la prelungirea cu încă 12 luni a funcţionării Energonuclear cu scopul de a atrage investitori străini pentru unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă. Suntem focusaţi pe analiza critică a ultimei versiuni a studiului de fezabilitate prezentat de către Ernst & Young, angajat pe bază de contract de către Energonuclear, cu cei trei parteneri, ArcelorMittal, Enel şi Nuclearelectrica”, a spus Rodin Traicu, în cadrul conferinţei „Influenţa investiţiilor în creşterea independenţei energetice a României” organizată de Focus Energetic.
El a spus că cele două incidente întâmplate anul acesta şi modul de reacţie la un incident de mică amploare a arătat "cât de bine funcţionază filiera la centrala nucleară".
Ministerul Economiei a elaborat un Memorandum cu patru variante de continuare a proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, varianta preferată fiind continuarea proiectului cu actualii investitori şi atragerea altora, diminuându-se astfel participaţiei statului.
În acest moment, din proiect mai fac parte Nuclearelectrica, ArcelorMittal şi Enel, după ce mai mulţi investitori privaţi s-au retras: CEZ, Iberdrola, GDF Suez şi RWE.
Compania China Guangdong Nuclear Power Group ar putea asigura 40% din investiţia necesară proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, a declarat recent Rodin Traicu.
Potrivit acestuia, investiţia în cele două reactoare de la Cernadovă a fost estimată la 6,4 miliarde euro, potrivit unui studiu Ernst&Young.