Guvernele Moldovei şi României în şedinţa comună din 3 martie vor decide destinaţia ajutorului românesc de 100 mil euro

În şedinţa Guvernelor Republicii Moldova şi României din 3 martie, se va decide pe ce va fi cheltuit ajutorul românesc de 100 milioane euro, a declarat Ambasadorul României la Chişinău.
Tatiana Chiriac
28.02.2012

În şedinţa Guvernelor Republicii Moldova şi României, din 3 martie curent, se va decide pe ce va fi cheltuit ajutorul românesc de 100 milioane euro, a declarat, vineri, în cadrul unui club de presă, Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă.

Potrivit Agenţiei „Infotag”, Lazurcă a anunţat că „agenda summitului interguvernamental e substanţială, deşi nu e definitivată încă”.

„Până la şedinţă trebuie să identificăm un număr de proiecte ce au vocaţia să fie discutate în acest format şi care vor contribui la conectarea Republicii Moldova la spaţiul economic, social, cultural, politic şi moral, dacă vreţi al Uniunii Europene. Fie că vorbim de poduri, gazoduct sau cale ferată, proiecte care leagă infrastructura R.Moldova de România şi UE. Împreună cu autorităţile de la Chişinău vom decide asupra proiectelor care se vor alimenta din ajutorul de 100 mil. euro. Cert este că din aceşti bani vor fi finanţate proiecte mari”, a spus el.

Ambasadorul a completat că şedinţa comună a Guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti dă un semnal politic important că „Republica Moldova debutează în organizarea unor asemenea practici executive şi politice curente în UE”, precum şi că va dezvolta tradiţia europeană şi în dialog cu alte state precum Ucraina, de exemplu.

Precizăm: Şedinţa comună a celor două guverne a fost amânată de câteva ori. România are practica organizării unor astfel de întruniri şi cu Ungaria, Bulgaria şi Italia, iar cele cu Polonia şi Israel sunt în curs de pregătire. În cadrul vizitei sale la Chişinău, în ianuarie 2010, Preşedintele României, Traian Băsescu, a promis Republicii Moldova un ajutor financiar de 100 mil.euro, care vor fi utilizaţi pentru modernizarea infrastructurii în administraţiile locale şi şcoli. Banii încă nu au fost transferaţi către Chişinău, cu excepţia unei sume mici din care au fost cumpărate materiale de construcţie pentru victimele inundaţiilor din vara anului 2010.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor