Hodorkovski, Politkovskaia, Litvinenko - destine tragice reproşate lui Putin
Arestarea patronului grupului petrolier Iukos, Mihail Hodorkovski, moartea jurnalistei Anna Politkovskaia, împuşcată la Moscova, şi otrăvirea fostului agent KGB, Aleksandr Litvineko, la Londra, rămân petele negre din primele două mandate de preşedinte ale lui Vladimir Putin, care îi umbresc meritele în ochii apărătorilor drepturilor omului.
Închiderea celui mai bogat om din Rusia, Mihail Hodorkovski, în 2003, într-o închisoare din Siberia, a contrariat Vestul, care a criticat atunci Rusia că 'se întoarce în epoca sovietică'. Iar procesul în urma căruia Hodorkovski a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru delapidare şi evaziune fiscală a fost catalogat drept unul politic, instrumentat de Kremlin.
'Activitatea justiţiei nu trebuie influenţată. Cer să înceteze imediat toate speculaţiile şi isteria, iar guvernul să nu fie implicat în această afacere', ordona atunci Vladimir Putin.
Întrebat de ce a fost arestat, Hodorkovski îi răspunde într-o scrisoare regizorului german Cyril Tuschi că una dintre explicaţiile vehiculate ar fi teama lui Putin că el ar fi putut vinde americanilor o parte a activelor companiei sale petroliere Iukos. În plus, Hodorkovski susţinea financiar opoziţia, chiar dacă însuşi Putin îl rugase să lase preocuparea pentru politică şi să-şi vadă liniştit de afaceri.
Cei care l-au cunoscut spun, însă, că la pierzanie l-a dus aroganţa sa de şef al unui imperiu petrolier, faptul că se considera egal cu puternicii acestei lumi, sfidând elita rusă, nepregătită de o asemenea abordare.
Cu ajutorul tehnologiilor occidentale, Hodorkovski a reuşit să transforme Iukos, afacere cumpărată în urma unei licitaţii dubioase, într-o companie foarte profitabilă, obţinând din fiecare sondă mai mult petrol decât concurenţii săi. În 2002, Hodorkovski devenise cel mai bogat tânăr de lume, adică cel mai bogat om sub 40 de ani. Toţi vorbeau de 'efectul Hodorkovski' în afaceri şi cât de bine este să respecţi legile.
În 2003, la întâlnirea anuală a lui Putin cu cei mai prosperi oameni de afaceri din Rusia, Hodorkovski a abordat tema corupţiei. El a afirmat că 'noi am început corupţia, noi îi vom pune punct'. Toţi cei care au urmărit schimbul de replici dintre Putin şi Hodorkovski şi-au dat seama că povestea de succes a companiei Iukos se apropie de sfârşit. 'Să stai în faţa preşedintelui şi să-l acuzi că acoperă corupţia... a fost prea de tot', spune Igor Iurghens, fost consilier economic al Kremlinului.
Pentru că a aruncat mănuşa puterii - magnatul petrolului împotriva stăpânului Kremlinului -, Hodorkovski a plătit cu libertatea. Nu se ştie în ce măsură l-a smerit închisoarea şi ce ar putea face odată eliberat, dar regimul Putin face tot posibilul să-i prelungească şederea după gratii.
După ce şi-a ispăşit aproape integral pedeapsa de opt ani de detenţie după primul său proces, în decembrie 2010, Tribunalul Hamovniki din Moscova l-a condamnat la un nou termen până în 2017, pentru furt de petrol de la compania Iukos şi spălare de bani, după care pedeapsa i-a fost redusă cu un an. În iunie, el a fost transferat la o închisoare din Karelia (nord).
O altă problemă neelucidată care aruncă suspiciuni asupra lui Putin este uciderea Annei Politkovskaia - acerb critic al Kremlinului, jurnalistă de opoziţie şi militantă pentru drepturile omului. Ea a fost împuşcată pe 7 octombrie 2006 (de ziua de naştere a lui Putin, detaliu care a iscat multe speculaţii - n.r.), în scara blocului în care locuia. La intrarea în lift, asasinul a tras în ea de cinci ori. Investigaţia continuă cu dificultate şi în ziua de astăzi, dar numele celui care a comandat crima rămâne un mister.
'Motivele crimei pot fi foarte diferite. Într-adevăr, această ziaristă era un critic al actualei puteri din Rusia, dar cred că jurnaliştii înţeleg că puterea ei de a influenţa viaţa politică din Rusia era neînsemnată. Ea era cunoscută în cercul jurnaliştilor, al apărătorilor drepturilor omului, dar avea o influenţă minimă asupra vieţii politice din ţară. Iar uciderea îngrozitoare a acestei femei, mame, este îndreptată şi împotriva statului nostru şi a autorităţilor ruse. Această crimă provoacă puterii pierderi mult mai mari decât articolele ei din presă. Criminalii trebuie pedepsiţi', spunea Vladimir Putin, aducând argumente cât se poate de logice.
Rustam Mahmudov, presupusul asasin al Annei Politkovskaia, împuşcată mortal, a fost arestat în luna mai în Cecenia. Fraţii săi, Ibrahim şi Djabrail, au fost achitaţi în acest proces în 2009, dar sunt din nou suspecţi în cadrul anchetei care a fost redeschisă.
Anna Politkovskaia, reporter la publicaţia de opoziţie Novaia Gazeta, a fost unul dintre puţinii jurnalişti ruşi care au denunţat încălcările drepturilor omului în Cecenia şi care au criticat deschis abuzurile regimului lui Vladimir Putin.
În ceea ce-l priveşte pe Aleksandr Litvinenko, de pe patul de moarte acesta l-a acuzat pe Vladimir Putin, fost agent KGB şi el, că a pus la cale otrăvirea sa la Londra cu poloniu radioactiv, după cum a scris presa britanică. Litvineko s-a refugiat din Rusia şi a cerut azil politic guvernului de la Londra în noiembrie 2000, după ce şi-a acuzat superiorii că i-au ordonat să-l ucidă pe omul de afaceri rus Boris Berezovski, de asemenea refugiat politic în Marea Britanie.
'Poţi face orice pentru a mă reduce la tăcere, dar vuietul de protest din întreaga lume îţi va răsuna în urechi tot restul vieţii... Vei plăti ... Ai demonstrat că nu respecţi viaţa, libertatea, orice alte valori ale civilizaţiei', ar fi spus Litvinenko la adresa lui Putin. Potrivit presei londoneze, înainte de a muri, Litvinenko a trimis la Foreign Office un dosar cu documente compromiţătoare la adresa Moscovei, inclusiv despre afacerea Iukos.
Londra i-a cerut Moscovei extrădarea principalului suspect, Andrei Lugovoi, fost agent KGB, ulterior deputat în Duma de Stat, dar autorităţile ruse au refuzat, invocând Constituţia, care interzice extrădarea cetăţenilor Rusiei către alte state. La solicitarea Marii Britanii de a modifica Legea Fundamentală, Putin le-a sugerat britanicilor să-şi schimbe ei creierii. 'Acesta este un rudiment al gândirii coloniale', a răspuns Vladimir Putin, cel care a calificat prăbuşirea URSS drept una dintre cele mai mari catastrofe ale secolului trecut.