Guvernarea de la Chişinău comparată cu regimurile Ianukovici, Ceauşescu şi chiar Gaddafi

Alianţa de la guvernare se încăpătânează să ignore demonstraţiile de la Chişinău, riftul între politicieni şi societatea civilă devine tot mai mare
Val Butnaru, jurnalist (facebook.com / val.butnaru)
Maria Maevschi
02.10.2015

Simţindu-se încolţită de presiunea societăţii, guvernarea de la Chişinău şi-a transformat comportamentul într-unul identic puterilor dictatoriale sau oligarhice, vehiculând acum idei aşa cum au făcut- regimurile Ianukovici, Ceauşescu şi chiar Gaddafi - consideră experţii prezenţi la emisiunea Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.

Opinia survine ca reacţie la un mesaj al preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care a afirmat că evenimentele din RM sunt dictate de conflictele din regiune şi de embargourile aplicate Moldovei.

„Adresarea d-lui preşedinte îmi aminteşte foarte mult de ceva. Citiţi declaraţiile lui Gaddafi înainte de a fi demis sau ale lui Ianukovici, înainte de a fi plecat din Ucraina, chiar şi Ceauşescu, Voronin... Aceleaşi idei: Fără noi vine apocalipsa”, a subliniat expertul economic, Alex Zgardan.

„Textele şi gesturile acestor instituţii sunt sfidătoare. Dau cu piciorul în cei care i-au ales. Până la 30 noiembrie a fost o bătaie de joc, pentru că lumea a călcat pe conştiinţă şi i-a votat doar pentru că sunt pro-europeni. Şi exact în această perioadă, când lumea spera la ceva, dânşii furau miliardul, jefuiau statul. Iar după 30 noiembrie au minţit poporul. Astăzi, prin această declaraţie (a preşedintelui Timofti, n.r.), s-a turnat gaz pe foc, este un gest de sfidare. Ce va fi e greu de spus, în situaţia în care gradul de credibilitate pentru această guvernare este zero”, a afirmat ex-deputatul Ştefan Secăreanu.

Cu un îndemn pentru societate a venit, prin telefon, şi compozitorul Eugen Doga, criticând situaţia social-politică din Moldova. „După cum am înţeles din experienţă, nu prea au efect aceste adunări. După adunările grandioase din '90, '91, la ce s-a ajuns? S-au tot schimbat actorii. Dar asta nu înseamnă că trebuie stat acasă şi urmărit scena dezastrului când se fură tot nu doar din buzunare, ci şi din tezaur. Până nu e târziu, conştiinţa guvernanţilor noştri trebuie să se trezească”, este de părere artistul.

Potrivit jurnal.md, joi 1 octombrie, Alianţa pentru Integrare Europeană 3 (AIE 3) a declarat că revendicările Proclamaţiei protestului din 6 septembrie din Piaţa Marii Adunări Naţionale, votată de cei aproximativ 100 de mii de oameni nu vor fi îndeplinite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor