FMI nu permite acordarea de credite Republicii Moldova

Fondul Monetar Internaţional nu permite nici unui stat să acorde credite Moldovei în lipsa unui acord semnat.
liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu
liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Până când nu va semna Memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Moldova nu va putea beneficia de asistenţa financiară în valoare de 150 de milioane de euro, promisă de Guvernul de la Bucureşti. Afirmaţia aparţine preşedintelui Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, făcută în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune „Prime”, transmite IPN.

„Am ajuns într-o situaţie stupidă. FMI nu permite altor state să acorde credite Republicii Moldova în lipsa unui acord. Au spus „nu” şi României. Am mizat foarte mult pe ajutorul Guvernului României, însă nu este posibil”, a declarat Mihai Ghimpu.

Potrivit sursei citate, spre deosebire de unii colegi de alianţă, preşedintele PL nu consideră că reprezentanţii FMI sosiţi săptămâna trecută la Chişinău nu au participat la negocieri privind noul program de finanţare, refuzând să semneze un memorandum, din cauza demisiei Guvernatorului BNM, Dorin Drăguţanu.

„Drăguţanu continuă să-şi exercite mandatul până când Parlamentul îi va accepta demisia. Dar poate şi să n-o accepte. Nu demisia guvernatorului i-a deranjat pe cei de la FMI. Principala problemă e că nu au fost lichidate cele trei bănci, BEM, Unibank şi Banca Socială, implicate în furtul miliardului. Partenerii noştri de peste hotare au vrut să vadă că la noi funcţionează legea”, este de părere preşedintele PL.

Precizăm că premierul român, Victor Ponta a anunţat, săptămâna trecută, la finele şedinţei comune de guvern cu omologul său de la Chişinău, Valeriu Streleţ, că România va acorda Moldovei o asistenţă financiară de 150 milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe