Guinness World Records: Un profesor american stabileşte un record de 100 de zile de viaţă subacvatică

După 100 de zile petrecute la o adâncime de peste 9 metri, Joseph Dituri este cu un centimetru mai scund, ciclul său de somn s-a îmbunătăţit, inflamaţiile din organism şi colesterolul au scăzut.
Mioara Stoica
16.06.2023

alte articole

Dr. Joseph Dituri (Foto: Florida Keys News Bureau)
Mioara Stoica
16.06.2023

Un profesor pe nume Joseph Dituri a stabilit vineri 2 iunie un record mondial după ce a trăit 100 de zile sub apă, într-un apartament fără depresurizare, în complexul pentru scafandri Jules' Undersea Lodge, situat în Key Largo din Florida (SUA), la o adâncime de peste nouă metri, relatează Associated Press.

 (Foto: Florida Keys News Bureau)
(Foto: Florida Keys News Bureau)

Doctor în inginerie biomedicală şi ofiţer în retragere al marinei americane, şi-a început proiectul, denumit Project Neptune 100, la 1 martie, pentru a afla mai multe despre modul în care corpul şi mintea umană răspund la expunerea prelungită la presiuni extreme şi la un mediu izolat. Aceste cercetări ar putea, în viitor, să ajute atât cercetătorii din domeniul oceanic cât şi astronauţii în viitoarele misiuni de lungă durată.

Timp de 100 de zile sub apă omul de ştiinţă şi-a măsurat corpul. Dituri a declarat că după experimentul său este cu un centimetru mai scund, a relatat CBS Miami. În acelaşi timp, potrivit profesorului, şi-a îmbunătăţit ciclul de somn, a redus inflamaţiile din organism şi i-a scăzut colesterolul. Dituri urmează să prezinte rezultatele cercetărilor sale la Conferinţa Mondială de Medicină Extremă (World Extreme Medicine Conference), care va avea loc în noiembrie, în Scoţia, Marea Britanie.

Pe lângă activităţile sale de cercetare, Dituri, cunoscut şi sub numele de "Dr. Deep Sea", a predat şi un curs online la University of South Florida, s-a întâlnit online cu câteva mii de studenţi din 12 ţări şi a găzduit peste 60 de vizitatori în casa sa subacvatică. "Cea mai satisfăcătoare parte din toate acestea este interacţiunea cu aproape 5.000 de studenţi şi preocuparea lor pentru conservarea, protejarea şi întinerirea mediului nostru marin", a declarat Dituri.

Dr. Joseph Dituri a bătut recordul mondial anterior de 73 de zile, două ore şi 34 de minute sub apă, stabilit în acelaşi loc în 2014 de doi profesori din Tennessee. "Nu a fost niciodată vorba despre record", a spus profesorul, adăugând că "a fost vorba despre extinderea toleranţei umane la lumea subacvatică şi la un mediu izolat, limitat şi extrem".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor