Record mondial? O femeie a stat 500 de zile într-o peşteră, fără contact uman. Avea 48 de ani la începutul experimentului

Beatriz Flamini în peşteră (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
15.04.2023

O atletă spaniolă a reuşit să stea într-o peşteră timp de 500 de zile fără să aibă vreun contact uman, ceea ce ar putea fi un record mondial.

Atunci când Beatriz Flamini a intrat în peştera din Granada, Rusia nu invadase Ucraina, iar lumea era încă cuprinsă de pandemia de SARS-cov-2.

Ea făcea parte dintr-un experiment monitorizat îndeaproape de oamenii de ştiinţă.

"Parcă încă mă aflu la data de 21 noiembrie 2021. Nu ştiu nimic despre lume", a spus ea după ce a ieşit din peşteră, relatează BBC.

Flamini, în vârstă de 50 de ani, a intrat în peşteră la vârsta de 48 de ani.

Ea şi-a petrecut timpul în peştera adâncă de 70 de metri făcând exerciţii fizice, desenând şi împletind căciuli de lână. Ea a parcurs 60 de cărţi şi a consumat 1.000 de litri de apă, potrivit echipei sale de sprijin.

Atleta a fost monitorizată de un grup de psihologi, cercetători, speologi - specialişti în studiul peşterilor - dar niciunul dintre experţi nu a luat legătura cu ea.

Imaginile difuzate de postul spaniol TVE au arătat-o ieşind din peşteră zâmbind, înainte de a-şi îmbrăţişa echipa.

Vorbind la scurt timp după aceea, ea şi-a descris experienţa ca fiind "excelentă, imbatabilă".

"Am fost tăcută timp de un an şi jumătate, nu am vorbit cu nimeni în afară de mine", a spus ea, în timp ce reporterii insistau să afle mai multe detalii.

"Îmi pierd echilibrul, de aceea sunt reţinută. Dacă îmi permiteţi să fac un duş - nu m-am atins de apă de un an şi jumătate - ne vedem peste puţin timp", a continuat ea.

Ulterior, Flamini a declarat reporterilor că a pierdut noţiunea timpului după aproximativ două luni.

"A existat un moment în care a trebuit să nu mai număr zilele", a precizat ea, adăugând că a crezut că a stat în peşteră "între 160-170 de zile".

Unul dintre cele mai grele momente a fost atunci când a avut loc o invazie de muşte în interiorul peşterii, a adăugat ea.

Atleta extremă a spus că a trecut de asemenea prin momente în care a suferit de "halucinaţii auditive".

"Eşti tăcut şi creierul inventează", a afirmat ea.

Experţii s-au folosit de timpul petrecut de ea în izolare pentru a studia impactul izolării sociale şi al dezorientării temporare extreme asupra percepţiei timpului de către oameni.

Echipa de susţinere a lui Flamini a declarat că aceasta a doborât un record mondial pentru cea mai lungă perioadă petrecută într-o peşteră, însă Guinness World Records nu a confirmat dacă există un record pentru perioada de timp petrecută în mod voluntar într-o peşteră.

Guinness World Records a acordat "cea mai lungă perioadă de supravieţuire blocaţi sub pământ" celor 33 de mineri chilieni şi bolivieni care au petrecut 69 de zile la 688 de metri sub pământ după prăbuşirea unei mine de cupru şi aur din Chile în 2010.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor