Tren de călători lung de doi kilometri stabileşte un nou record mondial [video]

Convoiul format din 100 de vagoane, pe o distanţă de 1.910 metri, a parcurs 25 km în Cantonul Grisunilor din Elveţia.
Trecerea a circa o sută de vagoane, unite într-o cursă record, a oferit un spectacol fascinant în Cantonul Grisunilor din Elveţia. (screenshot tramite video Youtube Blick TV)
Mioara Stoica
03.11.2022

Căile Ferate Elveţiene, Rhaetian Railway (RhB), au realizat sâmbătă, 29 octombrie 2022, un nou record mondial: cel mai lung tren de călători din lume.

Trenul record - compus din aproximativ 25 de trenuri cu un total de 100 de vagoane, extins pe o lungime de 1.910 metri - a fost condus de şapte mecanici de locomotivă, de la Preda, prin Bergün, până la Alvaneu, un traseu montan ce face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Compunera celor 25 de trenuri "Capricorn" a supravieţuit fără incidente pe distanţa de 25 km.

Directorul RhB, Renato Fasciati, a specificat că aceasta este "o zi pe care nu o vom uita prea curând", potrivit sitului web tvsvizzera.it.

O coborâre de 45 de minute

Cursa record a dus trenul pe un traseu alpin dificil. Pe parcursul celor aproximativ 45 de minute de coborâre, cu o diferenţă de altitudine de aproape 800 de metri, au fost traversate două tuneluri elicoidale şi faimosul viaduct Landwasser (în germană: Landwasserviadukt), un pod de piatră uluitor peste un defileu, situat în Cantonul Grisunilor.

Tren (screenshot tramite video Youtube Blick TV)
Tren (screenshot tramite video Youtube Blick TV)

Cantonul Grisunilor (germană: Kanton Graubünden; retoromană: Chantun Grischun; italiană: Grigioni; franceză: Grisons), uneori denumit şi Cantonul Griurilor, este cel mai mare şi cel mai estic dintre cele 26 de cantoane ale Elveţiei şi singurul trilingv (retoromană, germană, italiană).

 (screenshot tramite video Youtube Blick TV)
(screenshot tramite video Youtube Blick TV)

Trenul, având o greutate de 3.000 de tone, a fost condus de şapte mecanici de locomotivă, în timp ce la bord se aflau 21 de tehnicieni şi 150 de invitaţi. De asemenea, RhB a amenajat o zonă de petrecere în Bergün pentru cele aproximativ 3.000 de persoane, care au urmărit evenimentul prin streaming.

Un loc în Cartea Recordurilor Guinness

Evenimentul organizat pentru stabilirea unui record mondial este realizat cu ocazia celei de-a 175-a aniversări a Căilor Ferate Elveţiene, care va fi sărbătorită în 2022. Potrivit directorului RhB, compania a dorit să realizeze o performanţă de pionierat tocmai pentru a sărbători cum se cuvine aniversarea.

Evenimentul a avut scopul de a atrage atenţia asupra Cantonului Grisunilor şi a întregii Elveţii şi să promoveze turismul. Acum, că efortul a fost încununat de succes, RhB îşi va avea un loc în Cartea Recordurilor Guinness. Campania de marketing a costat aproximativ un milion de franci elveţieni, informează Blick TV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor