Grupuri pentru drepturile omului: saudiţii plănuiesc să execute 14 şiiţi după un proces inechitabil
alte articole
“Creşterea numărului de pedepse capitale împotriva şiiţilor din Arabia Saudită este alarmantă şi sugerează că autorităţile folosesc pedeapsa cu moartea pentru a regla conturi şi pentru a strivi dizidenţa sub masca combaterii terorismului şi a menţinerii securităţii naţionale”, a declarat marţi Sarah Leah de la Human Rights Watch.
Documente ale instanţei văzute de Amnesty International au dezvăluit că un total de 38 de acuzaţi au fost arestaţi şi ţinuţi în închisoare timp de peste 2 ani înainte de începerea proceselor.
Cea mai mare parte a perioadei de detenţie, cei 38 au fost ţinuţi la carceră, iar familiilor li s-a interzis să îi viziteze.
“Procedurile instanţei simulate care au dus la condamnări la moarte... ignoră cu neruşinare standardele internaţionale pentru procesele echitabile”, a declarat Lynn Maalouf, directoare a Amnesty International pentru Orientul Mijlociu.
“Pedepsele capitale bazate pe ‘mărturii’ obţinute cu forţa încalcă legile internaţionale privind drepturile omului şi este un rezultat respingător şi totuşi mult prea răspândit în cazurile legate de securitate în Arabia Saudită”, a adăugat Maalouf. “Aceste procese în care se acordă pedeapsa capitală eşuează să respecte chiar şi cele mai elementare cerinţe pentru un proces echitabil”.
“Sentinţele ar trebui să fie anulate imediat”, a adăugat ea.
În Arabia Saudită au avut loc 153 de execuţii pe cuprinsul regatului în 2016. Cel mai uimitor caz de acest gen care a avut loc anul trecut, a fost executarea în 2 ianuarie a Şeicului Nimr al-Nimr şi a altor 46 persoane, în ciuda apelurilor internaţionale pentru eliberarea proeminentului cleric şiit şi a altor dizidenţi politici aflaţi în închisorile din Regat.
Oficialii saudiţi execută condamnaţii la moarte cu sabia şi apoi le atârnă trupurile dintr-un elicopter pentru a se asigura că publicul vede rezultatul execuţiei.
Potrivit Amnesty International, Arabia Saudită are una dintre cele mai mari rate ale execuţiilor din lume. Human Rights Watch a cerut regimului saudit în mai multe rânduri să abolească decapitările “oribile”.