Grupul Gazprom va cumpăra 60 de benzinării de la OMV Petrom

Benzinărie Petrom. (Oana Moisescu/Epoch Times)
Ana Petrescu
05.12.2012

Ruşii de la Gazprom fac un pas oficial pentru intrarea pe piaţa din România, prin intenţia de a cumpăra 60 de benzinării de la OMV Petrom, prin divizia din Serbia NIS, anunţă B1 TV.

Gazprom poartă negocieri şi cu Unicom Holding pentru a prelua alimentarea cu combustibil a navelor din Portul Constanţa.

Divizia sârbă NIS, care a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute achiziţia celor 28 de benzinării OMV din Bosnia şi Herţegovina, şi-a anunţat în urmă cu câteva luni intenţia de a deţine 40 de staţii de carburanţi din România până la finele anului şi 120 până la sfârşitul lui 2014.

Trei benzinării Euroil au fost cumpărate de NIS, una în Arad şi două în Sibiu, care era deţinute de oamenii de afaceri Adrian Nicoară şi Dumitru Domnariu. În prezent, compania din Serbia este la u pas de a achiziţiona alte 60 de benzinării Petrom.

Şeful activităţilor de rafinare şi marketing din companie, Manfred Leitner, a declarat, acum două săptămâni, că şi România intră în grupul ţărilor de unde OMV va vinde benzinării.
Pe piaţa locală au circulat, în 2011, informaţii conform cărora Petrom ar negocia vânzarea a 139 de benzinării către NIS, lucru negat cu vehemenţă de către reprezentanţii companiei româneşti.

Prin achiziţia celor 60 de benzinării româneşti, divizia sârbă a Gazprom ar ajunge la un număr total 63 de staţii, intrând astfel în liga marilor benzinari, dar după Petrom, care are în momentul de faţă 550 de benzinării, Rompetrol cu 450 de benzinării, Lukoil cu 300 de staţii şi MOL care deţine 133 de benzinării.

Cu toate acestea, NIS ar depăşi pe piaţa locală, reţeaua de benzinării Agip, cu 37 de unităţi.

Chiar şi în aceste condiţii, OMV Petrom rămâne cea mai mare companie din România, cu o cifră de afaceri de aproape patru miliarde de euro în 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor