Miniştrii de externe şi apărării din NATO se reunesc la Bruxelles pentru a discuta despre Afganistan

Miniştrii de externe şi ai apărării din ţările memebre NATO se reunesc miercuri la Bruxelles, pentru a discuta despre finanţarea forţelor de securitate din Afgnistan, după retragerea trupelor internaţionale, relatează BBC News.
Reuniunea miniştrilor de externe şi ai apărării din ţările membre NATO, Bruxelles, 18 aprilie 2012. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.04.2012

Miniştrii de externe şi ai apărării din ţările membre NATO se reunesc miercuri la Bruxelles, pentru a discuta despre finanţarea forţelor de securitate din Afgnistan, după retragerea trupelor internaţionale, relatează BBC News.

Ei insistă că strategia nu va fi modificată, în pofida atacurilor coordonate de duminică, revendicate de talibani.

NATO a decis să înceapă să predea sarcina securităţii forţelor afgane, care urmează să preia în totalitate controlul la sfârşitul lui 2014.

Statele Unite urmează să le ceară partenerilor internaţionali să acopere până la un sfert din costurile pentru susţinerea forţelor afgane.

Washingtonul le cere celorlalte ţări să plătească până la un miliard de dolari pe an, în timp ce guvernul american va oferi circa trei miliarde pe an.

Reuniunea de miercuri are loc înaintea summitului NATO ce va avea loc la Chicago luna viitoare, când urmează să fie anunţat un angajament ferm privind finanţarea securităţii afgane.

Potrivit BBC, una dintre cele mai dificile sarcini ale Alianţei este menţinerea unităţii coaliţiei militare din Afganistan, în condiţiile în care misiunile sale de luptă se apropie de final.

Marţi, Australia a anunţat că îşi va retrage majoritatea trupelor cu aproape un an înainte de termenul stabilit anterior.

Alte ţări din coaliţie, printre care Canada, Olanda şi Franţa, şi-au retras deja trupele combatante sau le-au accelerat retragerea.

Armata naţională afgană va avea circa 350.000 de militari în următoarele câteva luni, în condiţiile în care Statele Unite asigură în mare parte antrenamentul şi susţinerea logistică.

Potrivit unui plan al SUA, armata afgană va fi redusă la circa 230.000 de militari în câţiva ani. Această strategie a generat îngrijorare în rândul unor experţi în securitate din Afganistan.

Duminică, atacuri coordonate vizând şapte ţinte din capitala afgană, Kabul, s-au soldat cu moartea a doi soldaţi afgani şi a 17 militanţi.

Oficialii NATO au admis că atacurile au reprezentat un semnal de alarmă privind provocările viitoare, dar un corespondent BBC a explicat că liderii Alianţei vor sublinia, probabil, că atentatele au demonstrat că armata afgană poate asigura securitatea.

Purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, a precizat că forţele afgane au rezolvat situaţia şi au învins atacatorii în mare parte singure.

"În mod clar, ne confruntăm în continuare cu provocări în ceea ce priveşte securitatea", a declarat ea. "Acesta nu a fost primul atac şi nu mă aştept să fie ultimul. Dar astfel de atacuri nu schimbă tragedia de tranziţie", a adăugat Lungescu.

Miniştrii NATO vor discuta şi despre îmbunătăţirea împărţirii echipamentelor între membrii europeni, în cadrul unei iniţiative cunoscute ca "Smart Defence", în cadrul reducerii bugetelor pentru apărare, pe fondul crizei economice.

În cursul reuniunii de două zile va fi abordat şi dosarul scutului antirachetă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor