Groapa de gunoi de la Glina, în centrul unui proces cu mafioţi din Italia!

Tomberoane de gunoi.
Tomberoane de gunoi. (Andrew Redington / Getty Images)

Presupusul lider mafiot italian Massimo Ciancimino - fiul fostului primar din Palermo - a fost inculpat, alături de alte opt persoane, pentru activităţi de spălare de bani prin intermediul unor firme care administrează groapa de gunoi Glina, de la periferia Bucureştiului, scrie presa italiană. Potrivit site-ului quotidiano.net, procurorii efectuează percheziţii în mai multe oraşe italiene, vizând persoane şi companii suspectate de implicare în vânzarea gropii de gunoi Glina - cea mai mare din Europa - tranzacţie evaluată la circa 100 de milioane de euro.

Procurorii din Roma verifică ipoteza conform căreia Massimo Ciancimino jr. ar deţine, prin intermediari sau sub un nume fals, acţiuni la firme care administrează groapa de gunoi Glina. Sub paravanul acestor firme, Ciancimino jr. ar ascunde sute de milioane de euro, bani provenind din averea ilicită a tatălui său ori din activităţi proprii de spălare de bani.

Massimo Ciancimino este liderul clanului cu acelaşi nume din cadrul Cosa Nostra şi fiul lui Vito Ciancimino, fostul primar al oraşului Palermo. Vito Ciancimino, decedat în 2002 la vârsta de 78 de ani, a fost primar al oraşului Palermo în anii 1970, fiind primul politician italian condamnat pentru apartenenţă la un grup mafiot. Averea sa, estimată la sute de milioane de euro, nu a fost recuperată niciodată, iar fiul său, Massimo Ciancimino - condamnat şi el de mai multe ori pentru fraude şi spălare de bani - este suspectat că ar ascunde banii în conturi din străinătate.

Judecătorul de instrucţie Piergiorgio Morosini a cerut anchetarea lui Massimo Ciancimino, după ce examinarea unui computer confiscat dezvăluie existenţa unui holding, Agenda 21, cu companii precum ''Alzalea'' şi ''Ecorec'', cu interese în depozite de deşeuri şi centre de colectare în România, informează Corriere della Sera. “Companiile sunt legate de posibile operaţiuni de spălare de bani de provenienţă ilicită, efectuate de Ciancimino, care sunt încă în curs prin intermediul unor falşi profesionişti”, a declarat Morosini, care a respins cererea de prescriere de către Procuratura din Palermo pentru delictele menţionate împotriva lui Ciancimino.

Cel mai tânăr fiu al fostului primar a încercat în ultimii ani să joace rolul de ''semi-pocăit'' (colaborator cu justiţia), de informator şi de ''cetăţean loial'' gata să dezvăluie intrigile unei perioade sumbre, scrie ziarul italian. După ce a reuşit să câştige credit în faţa Procuraturii din Palermo compărând ca martor la un proces, imaginea sa şi-a pierdut însă din lustru atunci când s-au descoperit 50 de batoane de dinamită în grădina casei sale din Palermo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe