Un judecător de instrucţie italian cere anchetarea lui Massimo Ciancimino pentru afacerile „ecologice” din România

Epoch Times România
18.04.2012

Judecătorul de instrucţie Piergiorgio Morosini a cerut anchetarea lui Massimo Ciancimino, fiul fostului primar mafiot din Palermo, Vito Ciancimino, acuzat de infracţiuni de spălare de bani şi înregistrare de bunuri fictive. Examinarea unui computer confiscat dezvăluie existenţa unui holding, 'Agenda 21', cu companii precum ''Alzalea'' şi ''Ecorec'', cu interese în depozite de deşeuri şi centre de colectare în România, informează marţi Corriere della Sera.

'Companiile sunt legate de posibile operaţiuni de spălare de bani de provenienţă ilicită, efectuate de Ciancimino, care sunt încă în curs prin intermediul unor falşi profesionişti'', a declarat Morosini, care a respins cererea de prescriere a Procuraturii din Palermo pentru delictele menţionate împotriva lui Ciancimino.

Fondul acţiunii este averea acumulată de Vito Ciancimino încă din anii '70, datorită relaţiei sale cu clanul mafiot al Corleonesilor şi în special cu şeful acestora, Bernardo Provenzano. În acest scenariu, cel mai tânăr fiu al fostului primar a încercat în ultimii ani să joace rolul de ''semi-pocăit'' (colaborator cu justiţia), de informator şi de ''cetăţean loial'' gata să dezvăluie intrigile unei perioade sumbre, scrie ziarul italian. După ce a reuşit să câştige credit în faţa Procuraturii din Palermo compărând ca martor la un proces, imaginea sa şi-a pierdut însă din lustru atunci când s-au descoperit 50 de batoane de dinamită în grădina casei sale din Palermo.

Falşii profesionişti descoperiţi în computer figurau cu nume şi prenume. Printre aceştia se află, potrivit lui Morosini, ''fraţii Sergio şi Giuseppe Pileri şi românul Victor Dombrovski, directorul general şi acţionar al companiei străine Ecorec, proprietara unuia dintre cele mai mari depozite de deşeuri din Europa, Glina, extins pe 114 hectare şi în măsură să depoziteze deşeuri cu un volum de 47,6 milioane de metri cubi, cu o cifră de afaceri anuală de sute de milioane de de euro'.

În opinia lui Morosini, Ciancimino trebuie anchetat pentru reciclare, deoarece s-ar fi folosit de 'colaborarea unor asociaţi români şi a fraţilor Pileri, în măsură să gestioneze unele companii într-un joc complex de 'cutii chinezeşti' '.

Un alt element îngrijorător ce trebuie aprofundat, notează Corriere della Sera, se referă la o scrisoare confiscată în copie în biroul Santei Sidoti, soţia lui Romano Tronci, membru în consiliul de administraţie al companiei ''Agenda 21'', care are o trimitere ermetică: 'Subiectul este tot uciderea lui Falcone-Borsellino (magistraţii anti-mafia ucişi în atacuri cu bombe în 1992, n.red) legată de cea mai mare companie ecologică din România'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor