Grecia vrea să renegocieze împrumuturile de salvare

Există posibilitatea ca Grecia să-şi uşureze povara uriaşei datoriei prin renegocierea termenilor împrumuturilor contractate, a declarat luni ministrul grec de Finanţe, Yannis Stournaras.
(photos.com)
Epoch Times România
27.08.2013

Există posibilitatea ca Grecia să-şi uşureze povara uriaşei datoriei prin renegocierea termenilor împrumuturilor contractate, a declarat luni ministrul grec de Finanţe, Yannis Stournaras.

Stournaras a declarat pentru ziarul german Handelsblatt, că realizarea acestui lucru ar putea implica plata unor dobânzi mai mici şi un timp mai mare pentru putea rambursa cei 240 de miliarde de euro împrumutaţi. Afirmaţia vine la o zi după ce acesta anunţa că statul s-ar putea confrunta cu o gaură în finanţele sale de până la 10 miliarde de euro.

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat la începutul luni august că s-ar putea ca Grecia să aibă nevoie de un alt plan de salvare pentru a opri o situaţie viitoare mai dezastroasă.

Aceste declaraţii vin într-un moment delicat, respectiv alegerile germane care urmează în septembrie, salvarea Greciei fiind un subiect sensibil în Germania, care a plătit majoritatea farfuriilor sparte de greci, primind înapoi doar un val de ură din partea acestora.

Cancelarul Angela Merkel caută realegerea şi mulţi alegători germani simt că au contribuit deja suficient la planurile de salvare europene.

Dar guvernul grec este optimist. Între timp pune condiţii

Stournaras a declarat luni pentru cotidianul Handelsblatt că s-ar putea, până la urmă, sa nu fie necesar pentru Grecia să caute al treilea pachet de salvare de la partenerii europeni şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). Declaraţia survine în ciuda faptului că el însuşi a făcut o aluzie la posibilitatea unui pachet de 10 miliarde de euro într-un interviu acordat duminica ziarului grec Proto Thema şi a insistat că pachetul n-ar trebui să mai conţină alte condiţii de austeritate ataşate.

Apoi Stournaras s-a râzgândit, exprimându-şi optimismul că guvernul se va putea descurca cu planurile de salvare existente. Ministrul de Finanţe a susţinut că guvernul său ar reuşi chiar să împrumute bani de pe pieţele financiare până la a doua jumătate a anului 2014, eliminând necesitatea pentru orice alte împrumuturi de salvare.

El a subliniat că acest lucru ar fi posibil în cazul în care economia ţării ar creşte anul viitor, după şase ani de contracţie, şi în cazul în care guvernul ar reuşi să realizeze un excedent bugetar, ceea ce înseamnă că ar fi necesar să împrumute bani doar pentru a face faţă la plata dobânzilor datoriilor existente.

"Ar fi un mare succes, care ne-ar permite să testăm piaţa cu o nouă emisiune de obligaţiuni în a doua jumătate a anului 2014" a declarat Stournaras.

Acesta a criticat, de asemenea, obiceiul concetăţenilor săi de a evita impozitele, o problemă de multe ori evidenţiată în presa de scandal germană, şi admite că mulţi l-au tratat ca pe "un fel de sport naţional", adăugând că mai mult de 600 de persoane care evitau taxele fiscale au fost deja trimise la închisoare în conformitate cu legile actuale din Grecia.

Angela Merkel avertizează

Ministrul grec a exclus posibilitatea unei alte reduceri a datoriilor din sectorul privat al ţării, spunând că ar fi mai bine să atenueze în schimb termenii împrumuturilor de salvare a ţării. Anul trecut, ca o condiţie pentru al doilea pachet de salvare a ţării, guvernul grec a trebuit să negocieze o reducere în suma datorată creditorilor din sectorul privat.

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat, de asemenea, despre ştergerea unor noi datorii ale Greciei. Cancelarul a declarat că o stergere a datoriei Greciei ar avea un efect nociv pentru stabilitatea zonei euro, care a văzut o revenire a încrederii investitorilor, după ani de îngrijorare cu privire la viitorul monedei unice şi salvarea mai multor naţiuni - cel mai recent, Cipru.

"Am avertizat în mod expres despre o ştergere a datoriei", a declarat Merkel, adăugând că "aceasta ar putea declanşa un efect de domino de incertitudine care ar putea determina scăderea la zero a disponibilităţii investitorilor privaţi de a investi în zona euro".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor