Blocaj total: În ciuda cotelor obligatorii, doar 1.500 de migranţi au fost relocaţi

Doar 1.500 de migranţi au fost relocaţi până acum din Italia şi Grecia în alte state UE, din cei 160.000 care trebuiau redistribuiţi, în conformitate cu cotele obligatorii, scrie revista germană Spiegel.
Protest al refugiaţilor care cer redeschiderea graniţei eleno-macedoniene, satul Idomeni, 7 aprilie 2016.
Protest al refugiaţilor care cer redeschiderea graniţei eleno-macedoniene, satul Idomeni, 7 aprilie 2016. (Captură Foto)

Comisia Europeană prezentase în urmă cu două luni o ţintă de 20.000 de relocări până la mijlocul lunii mai, dar de la mijlocul lunii aprilie abia 355 de solicitanţi de azil au fost redistribuiţi în alte ţări membre UE. Promisiunea de a aduce într-un interval de doi ani 160.000 de migranţi cu şanse mari de a obţine azil în alte ţări datează din vara lui 2015.

Potrivit CE, Austria, Ungaria şi Slovacia nu au oferit până acum niciun loc pentru refugiaţi. Nici măcar Germania nu respectă cerinţa de a anunţa Bruxelles-ul din trei în trei luni în privinţa noilor locuri în centrele de primire a refugiaţilor. Deocamdată doar 57 de refugiaţi din Grecia şi Italia au fost relocaţi în Germania.

Grecia, în criză umanitară

Comisarul pentru afaceri interne şi imigraţie Dimitris Avramopoulos s-a arătat nemulţumit de această situaţie. El a afirmat că Grecia, unde se află acum 46.000 de solicitanţi de azil, se confrunta cu o ”criză umanitară”.

În schimb, procesul de preluare a refugiaţilor sirieni direct din Turcia în statele UE funcţionează, susţine Comisia Europeană. Până în prezent 177 de sirieni au fost preluaţi din Turcia de state UE, majoritatea în Suedia, Germania şi Ölanda. În plus, alţi 723 refugiaţi au primit aprobarea şi aşteaptă să fie relocaţi în 7 ţări membre UE.

În cadrul acordului UE-Turcia, 19 state s-au declarat dispuse să preia 12.200 de refugiaţi sirieni din Turcia. Între lunile mai şi iulie este prognozat că 1.900 de sirieni din Turcia vor intra legal în UE.

Reamintim că Turcia s-a angajat în luna martie să-i ia înapoi pe toţi refugiaţii care au ajuns pe insulele greceşti din această ţară. În schimb, UE a promis ca pentru fiecare sirian luat înapoi să primească un refugiat sirian din Turcia. Obiectivul principal a fost să se asigure o migraţie controlată şi legală şi să fie lovite bandele de traficanţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe