Blocaj total: În ciuda cotelor obligatorii, doar 1.500 de migranţi au fost relocaţi
alte articole
Comisia Europeană prezentase în urmă cu două luni o ţintă de 20.000 de relocări până la mijlocul lunii mai, dar de la mijlocul lunii aprilie abia 355 de solicitanţi de azil au fost redistribuiţi în alte ţări membre UE. Promisiunea de a aduce într-un interval de doi ani 160.000 de migranţi cu şanse mari de a obţine azil în alte ţări datează din vara lui 2015.
Potrivit CE, Austria, Ungaria şi Slovacia nu au oferit până acum niciun loc pentru refugiaţi. Nici măcar Germania nu respectă cerinţa de a anunţa Bruxelles-ul din trei în trei luni în privinţa noilor locuri în centrele de primire a refugiaţilor. Deocamdată doar 57 de refugiaţi din Grecia şi Italia au fost relocaţi în Germania.
Grecia, în criză umanitară
Comisarul pentru afaceri interne şi imigraţie Dimitris Avramopoulos s-a arătat nemulţumit de această situaţie. El a afirmat că Grecia, unde se află acum 46.000 de solicitanţi de azil, se confrunta cu o ”criză umanitară”.
În schimb, procesul de preluare a refugiaţilor sirieni direct din Turcia în statele UE funcţionează, susţine Comisia Europeană. Până în prezent 177 de sirieni au fost preluaţi din Turcia de state UE, majoritatea în Suedia, Germania şi Ölanda. În plus, alţi 723 refugiaţi au primit aprobarea şi aşteaptă să fie relocaţi în 7 ţări membre UE.
În cadrul acordului UE-Turcia, 19 state s-au declarat dispuse să preia 12.200 de refugiaţi sirieni din Turcia. Între lunile mai şi iulie este prognozat că 1.900 de sirieni din Turcia vor intra legal în UE.
Reamintim că Turcia s-a angajat în luna martie să-i ia înapoi pe toţi refugiaţii care au ajuns pe insulele greceşti din această ţară. În schimb, UE a promis ca pentru fiecare sirian luat înapoi să primească un refugiat sirian din Turcia. Obiectivul principal a fost să se asigure o migraţie controlată şi legală şi să fie lovite bandele de traficanţi.