Grav poluatul rau Yangtze pune in pericol 400 milioane de chinezi

Un raport recent emis de Greenpeace, intitulat Inotand in otrava, analizeaza raspandirea chimicalelor periculoase in apele fluviului Yangtze si la nivelul faunei sale, aratand cum speciile de pesti din rau sunt ciuruite de o varietate de otravuri, si cum raul este de altfel foarte poluat
Malurile poluate ale raului Yangtze langa celebra Trecatoare a Celor Trei Pasuri in Yichang, provincia Hubei 1 august 2010. (AFP / Getty Images)
Rona Rui
09.09.2010

Un raport recent emis de Greenpeace, intitulat Inotand in otrava, analizeaza raspandirea chimicalelor periculoase in apele fluviului Yangtze si la nivelul faunei sale, aratand cum speciile de pesti din rau sunt ciuruite de o varietate de otravuri, si cum raul este de altfel foarte poluat.

Yangtze este cel mai lung rau din China si unul dintre cele mai lungi din lume. O treime din populatia Chinei traieste in apropierea malurilor acestuia, si se bazeaza pe el pentru apa potabila, inclusiv cele 20 de milioane de locuitori din Shanghai; starea lui de sanatate afecteaza sanatatea a 400 de milioane de chinezi.

Raul primeste mai multe deseuri decat oricare altul din China, de la fabrici, industria grea, pesticide si ierbicide.

Studiul Greenpeace a descoperit substante chimice periculoase in aproape fiecare proba de crap si somn. Potrivit raportului, "Printre substantele identificate erau [chimicale] folosite pentru invelisuri rezistente la apa in produse cum ar fi ambalaje pentru hrana, imbracaminte, covoare si piele. Greenpeace a constatat, de asemenea ... derivati [care] sunt utilizati pe scara larga in detergenti, textile si pielarie".

"Aceste substante chimice artificiale s-au dovedit a fi periculoase pentru organismele vii. Ele pot actiona ca un distrugator endocrin si se acumuleaza in organism pentru perioade lungi de timp", afirma raportul. Productia unora dintre cele mai perfide substante chimice descoperite a fost redusa in alte tari, dar in crestere in China.

Multe dintre constatari nu sunt surprinzatoare. Un raport din 2006 a unei investigatii conduse de Ministerul chinez de Protectia Mediului a dezvaluit faptul ca au existat 20 de mii de combinate chimice din China, la momentul respectiv, iar aproape jumatate dintre ele pe malurile raului Yangtze.

Wu Lihong, un activist de mediu poreclit "Gardianul lacului Taihu" a studiat timp de multi ani poluarea in Lacul Taihu, care este situat in apropierea raului Yangtze. El a declarat The Epoch Times ca, in conformitate cu estimarile sale, numarul de fabrici chimice pe malurile Yangtze poate fi chiar mai mare decat rapoartele oficiale.

El a dat un exemplu aratant ca, pana in 2007, existau 2800 fabrici chimice doar in orasul Yixing in provincia Jiangsu, un oras cu 1,6 milioane de locuitori situat pe malul lacului Taihu. Administratia locala a sustinut mai tarziu ca au inchis multe fabrici, dar in conformitate cu domnul Wu, doar unele fabrici foarte mici chimice au fost inchise, in timp ce marile combinate care polueaza masiv au continuat sa functioneze.

Regimul chinez adopta politica tratamentului "dupa poluare", conform declaratiei lui Wu, ceea ce inseamna ca cetatenii sufera in tacere, fiindu-le imposibil sa opreasca poluarea inainte ca indicentul sa ajunga in presa. "Din cauza poluarii extreme gasite in lacul Taihu, am inceput sa beau apa din Yangtze. Daca apa Yangtze este atat de socant de chimica, asa cum precizeaza in raport, rezultatele ar putea fi foarte ingrozitoare".

Mediul - una dintre cele mai mari probleme ale Chinei moderne

Dl Wu considera ca poluarea este greu gestionabila in China, deoarece toate guvernele locale incearca sa-si protejeze propriile interese. Ordinele date de cei de mai sus au un efect redus la nivel local. Mediul este acum un subiect sensibil politic in China continentala: "Datorita viitoarei Conferinte ONU asupra mediului in Mexic si esecului de a ajunge la un acord in cursul ultimei reuniuni de la Copenhaga, mass-media continentala incercearca sa stea departe de aceste subiecte sensibile".

Un proces transparent al studierii impactului privind mediul, cu implicarea publicului, este crucial: "Ce fel de amenintare asupra mediului creeaza [o noua fabrica] pentru Yangtze sau Lacul Taihu? Ce fel de impact are asupra mediului local? Avem nevoie sa analizam date reale, nu numere false, iar datele trebuie sa fie la dispozitia publicului".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor