Goţiu: Activiştii agresaţi la Certej, amendaţi pentru că au sunat la 112! Ce spuneţi de asta, dna Carmen Dan?

Unul dintre activiştii agresaţi şi ameninţaţi luna trecută la Certej de stipendiaţi ai companiei miniere Deva Gold, după ce maşina în care se afla a fost blocată, a fost amendat de Poliţia locală sub pretextul că... a sunat abuziv la 112, şi-a exprimat nemulţumirea senatorul Mihai Goţiu.
Andrei Pricopie
03.05.2017

alte articole

Mihai Gotiu (Mihut Savu / Epoch Times)
Andrei Pricopie
03.05.2017

Ministrul de Interne, Carmen Dan, trebuie să demareze de urgenţă o anchetă internă, ale cărei rezultate să le facă publice, pentru a afla cum a fost posibil ca unul dintre activiştii agresaţi la Certej să fie amendat de Poliţie pentru că a sunat la 112, a solicitat senatorul Mihai Goţiu.

"Chiar în halul ăsta a ajuns statul să fie acaparat la Certej? D-nule Liviu Dragnea, pentru aşa ceva e nevoie de Comisie de anchetă parlamentară!", opinează senatorul USR.

În acest context, Mihai Goţiu i-a adresat o interpelare oficială ministrului de Interne, al cărui text vi-l prezentăm mai jos:

Stimată doamnă ministru Carmen Dan,

Vă semnalez prin această interpelare un caz extrem de grav, petrecut în continuarea incidentului care a avut loc pe data de 28 martie 2017, în comuna Certeju de Sus, din judeţul Hunedoara, pe care l-am detaliat şi într-o interpelare adresată în urmă cu o lună primului-ministru. La data respectivă, un grup de activişti de mediu din cadrul reţelei Mining Watch România au fost blocaţi şi ameninţaţi pe un drum public de către angajaţi ai companiei miniere Deva Gold, sub pretextul că s-ar afla pe un drum privat. O înregistrare video cu sute de mii de vizualizări pe reţele sociale stă dovadă a acestui moment.

După cum am arătat şi în interpelarea adresată premierului, chiar şi dacă s-ar fi aflat pe un drum privat, acest lucru nu ar fi justificat sechestrarea şi ameninţarea activiştilor, angajaţii companiei putând apela la Poliţie şi justiţie pentru o eventuală tulburare de posesie.

În aşteptarea unui răspuns din partea premierului, mă adresez d-voastră cu informaţii suplimentare, apărute ulterior primei interpelări. În timpul incidentului, activiştii care au fost blocaţi şi ameninţaţi au apelat la 112. Conform acestora, agenţii de la postul de Poliţie din Certeju de Sus ajunşi la faţa locului au manifestat pe tot parcursul dialogului o atitudine părtinitoare faţă de oamenii de la Deva Gold. Agenţii le-au spus activiştilor că din cunoştinţele lor drumul respectiv este privat (deşi există hărţi făcute chiar de Deva Gold care arată că drumul este DC 24 A, drum comunal), nu au legitimat toate persoanele reprezentante ale Deva Gold, deşi de cealaltă parte toţi activiştii au fost legitimaţi, nu au identificat persoana care a smuls telefonul unui activist, ci au aşteptat minute bune ca acea persoană să părăsească locul incidentului. Întrucât activiştii au cerut să depună o plângere penală pentru faptul că le-a fost blocat accesul pe acel drum public şi faţă de ameninţările şi agresiunile la care au fost supuşi, agenţii de poliţie i-au invitat pe aceştia la secţie pentru declaraţii.

Ce este cu adevărat revoltător, este faptul că pe data de 20 aprilie 2017, activistului de la Mining Watch care a apelat la 112, i-a fost remis un proces verbal de contravenţie, prin care era înştiinţat de faptul că a fost amendat cu suma de 1.000 de lei pentru apelarea abuzivă a serviciului de urgenţe!

Stimată doamnă ministru, dincolo de problemele de formă şi de fond legate de întocmirea procesului verbal (care vor fi contestate în instanţă), ideea amendării cuiva care a sunat la 112 reprezintă o gravă problemă de înţelegere şi aplicare a legii! Înregistrarea video prezintă dovezi dincolo de orice dubiu ale blocării drumului de către angajaţii companiei, cu o maşină Dacia Duster, ale ameninţărilor verbale la care au fost supuşi activiştii şi ale agresării bunurilor acestora. Ce ar fi trebuit să facă activiştii într-un astfel de moment? Să înceapă o încăierare cu angajaţii companiei? Să-şi cheme nişte prieteni de la sala de forţă ori să apeleze la 112?

Stimată doamnă ministru, înţelegeţi care vor fi reacţiile de iritare şi toate consecinţele după ce va deveni de notorietate publică faptul că cetăţenii care sună la 112 în timpul unor agresiuni sunt amendaţi de Poliţie? Sau asta e noua strategie a Poliţiei: să demotiveze cetăţenii să apeleze la 112, lăsându-i să-şi rezolve problemele între ei după principiul celui mai puternic?

Stimată doamnă ministru, întrebările de mai sus nu sunt retorice. Aştept răspuns la ele, la fel cum aşteaptă şi opinia publică. De asemenea, aştept efectuarea unei anchete interne legate de modul în care au acţionat agenţii secţiei de Poliţie din Certeju de Sus pe parcursul incidentului şi considerentele pe baza căruia i-au amendat pe activiştii care le-au solicitat protecţia apelând la 112!

Aştept răspunsurile de la întrebările de mai sus şi rezultatele anchetei interne în scris.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor