Gorghiu, "prietena" presei: "interzicerea publicării informaţiilor din dosare nu se va face mâine"
alte articole
În linie cu dorinţa lui Iohannis de a pune capăt scurgerilor "nepermise" de informaţii din dosarele penale în presă, preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a pledat şi ea, vineri, pentru interzicerea publicării informaţiilor din dosarele penale în faza secretă a instrumentării acestora, relatează hotnews.
"La nivel de principiu, dacă există o rigoare legală care îţi spune că nu ai voie să dai ceva, nu dai. Dacă spune nu ai voie să faci ceva, teoretic nu faci. Dacă faci, înseamnă că ţi-ai asumat sancţiunea, oricare ar fi ea", a declarat Gorghiu la Adevărul Live, întrebată, cum comentează afirmaţiile făcute marţi de preşedintele Klaus Iohannis.
Atunci "când faci foarte mult tapaj pe o speţă e posibil să pui presiune foarte foarte mare pe completul de judecată", a mai explicat Gorghiu efectul pe care, în viziunea sa, îl poate avea publicarea în presă a unor informaţii din dosarele penale.
"Îndulcind" pilula amară lansată marţi de şeful ei, care le-a cerut membrilor Consiliului Superior al Magistraturii şi Inspecţiei Judiciare "să ia atitudine oricând apar scurgeri nepermise de informaţii în presă din dosarele penale", Gorghiu a declarat că se poate găsi o "formulă rezonabilă", astfel încât "libertatea presei de a obţine nişte informaţii să nu lezeze o anchetă".
Mai mult, jurnaliştii n-ar avea motiv să se teamă: "nu spune nimeni" că interzicerea publicării informaţiilor din dosare se va face "mâine", a explicat Gorghiu.
De asemenea, potrivit sursei citate, Gorghiu, propulsată la conducerea partidului chiar de şeful statului, l-a lăudat pe Iohannis pentru "curajul" de a aduce în dezbatere publică "nişte teme pe care de foarte multe ori noi, oamenii politici, le evităm".
Noul preşedinte al PNL a comentat şi pe tema proiectului de lege al senatorului PSD Şerban Nicolae, care prevede că orice cetăţean care dezvăluie informaţii din dosarele penale riscă o pedeapsă de până la trei ani de închisoare, mai relateaza Hotnews. Comentând aceste aspecte, Gorghiu a vorbit despre necesitatea unor amendamente astfel încât "să nu existe presiune asupra presei aşa cum se poate interpreta propunerea de lege" a pesedistului.
La întrebarea dacă, în opinia sa, publicarea unor informaţii din dosarele penale au făcut bine sau rău României, şefa PNL a evitat un răspuns direct, precizând că nu crede că "în termeni de bine sau rău poţi să judeci o informaţie".
Reamintim că marţi, Klaus Iohannis a şocat opinia publică afirmând în cadrul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii că justiţia n-ar trebui să fie o supraputere în stat şi că ar fi cazul să renunţăm la MCV, una din puţinele pârghii care asigură mersul înainte în lupta anti-corupţie. În cadrul aceleaşi şedinţe, Iohannis a mai afirmat că "este de dorit ca CSM-ul şi Inspecţia Judiciară să ia atitudine (...) la modul cel mai serios ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informaţii în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare."
Departe de a fi considerat o dovadă de curaj, aşa cum a afirmat Gorghiu la Adevărul, afirmaţiile preşedintelui au surprins neplăcut, în contextul în care nu o dată anchete ale DNA au fost pornite în urma unor dezvăluiri în presă (şi nu invers) şi în condiţiile în care Iohannis a beneficiat enorm de pe urma dezvăluirilor presei. Numeroasele ştiri pe tema corupţiei endemice din PSD, a mitelor scandaloase luate de politicieni au fost unul din factorii declanşatori ai valului de oprobriu care a întrerupt ascensiunea lui Ponta spre şefia ţării, netezindu-i, în schimb, drumul lui Iohannis către Cotroceni.
Fostul ministru al justiţie, Monica Macovei, cea care şi-a transferat în turul doi capitalul de încredere spre Iohannis, a caracterizat discursul preşedintelui drept similar cu al PSD în timp ce Antenele, maşina de propagandă fondată de Voiculescu (despre al cărui dosar presa a scris enorm), au aplaudat discursul noului şef de stat.