"Nu e treaba preşedintelui să dea comentarii" - Iohannis tace în legătură cu Ponta la Adevărul Live

Acuzat că tace mâlc când vine vorba de premierul Ponta şi că nu sancţionează derapajele acestuia, precum OUG-ul prin care se poate renunţa la titlul de doctor, preşedintele Klaus Iohannis a comentat miercuri, la Adevărul Live, relaţia sa cu premierul.
11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Loredana Diacu
07.01.2015

Acuzat că tace mâlc când vine vorba de premierul Ponta şi că nu sancţionează derapajele acestuia, precum OUG-ul prin care se poate renunţa la titlul de doctor, preşedintele Klaus Iohannis a comentat miercuri, la Adevărul Live, relaţia sa cu premierul.

Noul şef de stat a caracterizat relaţia cu Ponta drept una "de lucru" şi normală şi a afirmat că nu îşi va exprima opinia privind ordonanţa de urgenţă pentru plagiat în presă, însă nu este de acord să se dea legi pentru o singură persoană, relatează hotnews.

"Nu are rost să vă spun ce discutăm, sunt discuţii concrete, la obiect. Se fac în toate ţările, nimănui nu i se pare senzaţional. E o schimbare de paradigmă. Nu la TV se dau temele. Se întâlnesc, apoi îşi face fiecare treaba. Nu trebuie pact de coabitare. Suntem obligaţi prin legislaţia în vigoare să lucrăm. Lucrurile au intrat repede într-o normalitate. Că nu au văzut toţi această normalitate, nu e o problemă", a declarat Iohannis, după ce i s-a atras atenţia că nu a făcut public ce a discutat cu premierul după primele două întâlniri de lucru.

Întrebat dacă românii vor auzi o replică a sa privind ordonanţa de urgenţă, prin care oricine (prin oricine înţelegându-se premierul Ponta) poate renunţa la titlul de doctor fără a suporta consecinţe de natură penală sau pecuniară, Iohannis a declarat că nu va da replici prin mass-media.

"Cu siguranţă nu voi da replici prin media. Totuşi, preşedintele trebuie să aibă curajul să nu comenteze absolut tot. Preşedintele nu e analist, el trebuie să dea mesaje în zonele importante. Despre OUG se poate povesti foarte mult. Eu niciodată nu am fost de părere că trebuie să dăm legi pentru o persoană", a răspuns preşedintele.

În ceea ce priveşte promulgarea legii pentru aprobarea respectivei ordonaţe, Iohannis s-a eschivat de la un răspuns clar, afirmând că va delibera şi va lua o decizie. Iohannis a refuzat să răspundă şi dacă a vorbit cu premierul despre acestă problemă, preferând un evaziv: "Nu e treaba preşedintelui să dea comentarii, decât atunci când ajung la promulgare".

Iohanis a reiterat că funcţia sa este una de arbitru, rol pe care şi-l va lua foarte în serios, adăugând că nu va ezita însă să ia atitudine "ferm, când se impune": "aceasta este funcţia de arbitru, şi îmi voi lua acest rol foarte în serios. Dar un arbitru arbitrează, nu comentează", a declarat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor