Gorghiu, despre iniţiativa lui Tăriceanu: "Este o lovitură de teatru, un şah pe care îl dă PSD"

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu
Preşedintele PNL, Alina Gorghiu (Epoch Times România)

Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a declarat sâmbătă la reuniunea ACL de la Braşov că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a mai vehiculat ideea suspendării preşedintelui Traian Băsescu, dar nu a venit cu nicio propunere concretă în Parlament în acest sens. În opinia acesteia, tot demersul "este o lovitură de teatru, un şah pe care îl dă PSD", relatează Mediafax.

Întrebată cum vede demersul fostului premier, Alin Gorghiu a replicat: "Procedura întotdeauna e posibilă, pentru că este o procedură constituţională prin care Parlamentul, în mod legitim, prin intermediul referendumului, poate să suspende un preşedinte care a încălcat în mod grav Constituţia. Asta e teoria. De la teorie la practică s-a dovedit de două ori că este o foarte mare diferenţă. Eu aştept cu foarte mare interes să văd un document real, pentru că toată lumea poate să spună că pe data de 1 februarie sau 7 martie sau 20 aprilie, face o propunere. Eu aştept să văd în concret, pentru că domnul Tăriceanu nu o singură dată a vehiculat ideea suspendării, ci de mai multe ori, dar n-a finalizat şi nu a venit cu nicio propunere în Parlament".

Din perspectiva acesteia, totul "este o lovitură de teatru, un şah pe care îl dă PSD", care, prin vocea liderilor partidului, au afirmat că nu s-a discutat despre o eventuală suspendare a preşedintelui Băsescu. Purtătorul de cuvânt al liberalilor a explicată că momentan nu se pune problema ca ACL să ia o decizie politică vis-a-vis de acest subiect, pentru că "pe poveşti în spaţiul public" nu se poate lua o decizie.

Alina Gorghiu a evidenţiat că în demersul lui Tăriceanu sunt introduse "tuşe groase politice", însă, în opinia acesteia, într-un un astfel de demers serios trebuie să existe şi argumente juridice.

"Eu, de exemplu, aş introduce în această cerere de suspendare, dacă s-ar ajunge la acest moment şi dacă decizia ACL ar fi în sensul completării unei cereri, aş introduce de exemplu - pactul de coabitare, care nu există la nivel constituţional. Nu ai un pact de coabitare care să presupună diverse lucruri netransparente între preşedinte şi premier. Sau aş introduce, de exemplu, ca încălcare gravă a Constituţiei, numirea procurorilor de către preşedinte şi premier prin acord. Din punctul meu de vedere asta este în mod clar o încălcare gravă a Constituţiei", a mai spus Gorghiu.

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, că, în urma unor "dezbateri şi consultări în exclusivitate cu colegii liberali din PLR", s-a luat decizia de a se iniţia procedura de suspendare şi demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Fostul premier susţine că suspendarea ar putea avea loc în preajma datei de 23 septembrie, iar referendum de demitere pe 2 noiembrie, ziua primului tur al alegerilor prezidenţiale, cu o lună înainte ca Traian Băsescu să-şi încheie al doilea mandat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne