Google recunoaşte că a modificat setări în telefoane Android - de la distanţă şi fără permisiune

(Captură Foto)
Andrei Popescu
19.09.2018

Gigantul hi-tech Google a recunoscut că a schimbat de la distanţă setări în telefoanele Android fără permisiunea utilizatorilor, măsură considerată de experţi ca fiind negativă din punctul de vedere al “transparenţei şi consimţământului”.

BBC a susţinut că Google a recunoscut faptul că a activat de la distanţă funcţia “battery saver” (de economisire a bateriei) pe telefoanele Android la numeroşi utilizatori. Funcţia este proiectată să permită telefonului să opereze la un nivel scăzut de performanţă dar protejând bateria şi, în unele cazuri, este activată automat când bateria unui telefon scade sub un anumit nivel. Potrivit mai multor persoane care au descris situaţia, funcţia a fost activată în cazuri în care bateria era plină sau aproape plină.

Într-un mesaj postat pe Reddit, un purtător de cuvânt al Google a explicat că activarea neaşteptată a acele funcţii a făcut parte dintr-un test intern ce are legătură cu actualizarea sistemului de operare Android şi că măsura a fost făcută publică din greşeală.

“Acesta a fost un experiment intern pentru a testa funcţiile de salvare a bateriei şi a fost aplicat la un număr mai mare de utilizatori decât s-a intenţionat. Acum am readus funcţia la setările iniţiale. Vă rugăm să configuraţi după cum doriţi. Ne pare rău pentru confuzie”, a susţinut compania într-un comentariu pe Reddit.

Majoritatea telefoanelor afectate au fost raportate ca fiind dispozitive Google Pixel, dar au existat şi alte tipuri de telefoane a căror funcţie pentru economisirea bateriei a fost activată pe neaşteptate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor