Giorgio Armani primeşte titlul „Honoris causa” acordat de către Universitatea Cattolica din Piacenza

Universitatea din oraşul natal al designerului-antreprenor îi acordă o diplomă în "Managementul afacerilor globale" în cadrul unui eveniment organizat la Teatrul Municipal.
Giorgio Armani (screenshot via Youtube)
Mioara Stoica
17.05.2023

Emoţionat aproape până la lacrimi, Giorgio Armani a primit joi, 11 mai 2023, o diplomă onorifică în Global Business Management din partea Universităţii Cattolica del Sacro Cuore din Piacenza (Italia), oraşul în care designerul s-a născut, în 1934. Un titlu academic, al cincilea din cariera sa (de la Royal College of Art la Saint Martins din Londra, la Academia Brera din Milano şi Laurea in Disegno Industriale de la Politehnico Milano), pe care l-a dedicat tinerilor: "Am vorbit despre mine gândindu-mă mai ales la voi, studenţii. Şi aş vrea ca, prin povestea mea, să fiu un exemplu, un stimulent şi un memento pentru toată lumea că munca adevărată şi dragostea ajung departe".

Emoţie profundă

"Sunt două lucruri care mă aduc aici cu mare emoţie: să primesc ceea ce aţi vrut să-mi recunoaşteţi şi să revăd Piacenza", a început Giorgio Armani. După ce a salutat cu afecţiune studenţii, Armani a subliniat "valoarea dublu specială" a titlului primit din partea universităţii, "pentru că îmi răsplăteşte rolul de antreprenor, angajamentul şi pasiunea", dar şi pentru că "este acordat în oraşul meu natal, într-un loc magic care m-a fascinat când eram copil. Am plecat din Piacenza la Milano, dar rădăcinile mele au rămas aici".

Armani s-a oprit îndelung asupra celor dragi: "Faptul de a fi aici m-a obligat să-mi amintesc drumul foarte solicitant pe care l-am parcurs, uitând de multe ori de mine însumi. Aşa că le spun tinerilor să muncească, să reziste, dar să nu uite că acasă au pisica, câinele, mama, bunica sau iubita lor, pentru că apoi, mergând mai departe, au nevoie de oameni alături de ei”. Scufundarea în amintiri a fost imediată: "Mi-am revăzut copilăria, plimbările cu bicicleta pe Trebbia şi mama care mă ducea din camera mea de la etajul cinci în pivniţă la refugiu în timpul războiului".

Povestea designerului

"Eclectismul opţiunilor antreprenoriale nu contrazice, mai degrabă exaltă, coerenţa umanistă a inspiraţiei: de la jacheta destructurată, cea mai iconică dintre creaţiile lui Armani, s-a născut prin contiguitate un proiect pentru o casă, un hotel, un loc de distracţie, traversând pasiunile străvechi pentru cinema şi sport şi extinzându-se până la conturarea unei interpretări personale a glamourului: "În spate este ochiul meu şi înăuntru este gustul meu", spune Armani. La orizont, se află viitorul". "Soarta m-a pus la încercare când Sergio Galeotti, (partenerul său fondator), primul care a crezut în mine, a murit", a declarat designerul, care s-a dăruit cu generozitate studenţilor universităţii. "Dar, datorită încăpăţânării mele şi a oamenilor apropiaţi, am reuşit să continui. Cu curaj şi încredere, mi-am cultivat întotdeauna cu mândrie independenţa'.

"Perspectivele care au apărut în ultimele decenii impun o regândire a principiilor care stau la baza proceselor de design şi de producţie", a spus el. "Sustenabilitatea lor, socială şi de mediu, începe atunci când motivele pentru ceea ce durează înving pe cele pentru ceea ce trece, lăsând toate cicatricile sale: acest lucru, sperăm, îl înţelegem mai bine astăzi decât ieri." "Am vorbit despre mine în acest discurs gândindu-mă mai ales la voi, studenţii", a încheiat Armani. "Munca adevărată duce departe. Nu este o coincidenţă, aşa cum bine a subliniat rectorul, că "diploma care se conferă astăzi nu este o sărbătoare retrospectivă, ci o etapă a unui parcurs creativ de la care aşteptăm încă multe".

"Onestitate, umilinţă, etică şi consecvenţă".

De asemenea, referitor la dificultatea de a găsi calea cea bună, Armani îşi oferă experienţa sa: "Se poate întâmpla ca pe parcurs să îţi dai seama că este mai bine să modifici sau chiar să schimbi cursul, şi mi s-a întâmplat şi mie. Dar a face greşeli este uman, serveşte la a te întări, la a creşte. Eu însumi am visat să devin medic şi, în schimb, am devenit designer, în fruntea unui grup internaţional". "Valori? Nu există o reţetă precisă, dar în viaţă am învăţat că ceea ce contează este onestitatea, umilinţa, etica, consecvenţa şi, mai ales, substanţa care depăşeşte simpla şi labila aparenţă. Recomand să visezi, să crezi în ceea ce eşti, să te laşi inspirat şi să continui să priveşti lumea cu mintea deschisă şi cu ochii mereu curioşi şi transparenţi.”

"Îmi place să cred că experienţa mea personală poate fi, într-un fel, un exemplu pentru oricine îşi propune să realizeze. În special pentru tinerii care, într-un moment istoric atât de complex, se străduiesc adesea să găsească calea cea bună. Astăzi, sunt necesare competenţe deosebite, iar realitatea este provocatoare şi nu întotdeauna liniştitoare, dar aş spune să nu renunţaţi niciodată, să studiaţi din greu, să munciţi zi de zi, urmându-vă instinctul şi pasiunea."

Motivaţia: "Dimensiunea internaţională a brandului"

Primele cuvinte ale rectorului universităţii, Franco Anelli, au fost de recunoştinţă: "Unul dintre cei mai iluştri fii ai acestui oraş". Citirea motivaţiei şi acordarea diplomei a fost făcută de decanul Anna Maria Fellegara: "Pentru dimensiunea internaţională a mărcii, pentru abordarea holistică a sustenabilităţii, pentru căutarea neîncetată a îmbunătăţirii şi pentru conştientizarea centralităţii companiei în crearea de valoare comună”.

"A păstrat, în reînnoirea continuă cerută de condiţiile contextuale în schimbare, o intuiţie originală şi a adus în atenţia unui sector decisiv pentru economia ţării noastre multiplele implicaţii ale rămânerii sale într-o dimensiune pe deplin umană: de la promovarea unui tratament corect al persoanelor care lucrează în lanţul de aprovizionare, la dedicarea socială; de la angajamentul faţă de pandemii, la responsabilitatea faţă de mediu. Sfidarea modelului consumerist consolidat, cu ritmurile sale învârtoşate şi lipsa de grijă pentru calitate şi frumuseţe, este cel mai recent angajament al său şi stă mărturie pentru alegerea unei dimensiuni economice care privilegiază ceea ce durează în timp şi nu poate face abstracţie de interogarea serioasă şi autentică a motivelor etice ale acţiunilor."

O companie şi o marcă globală

În prezent, Giorgio Armani este preşedintele şi CEO al Armani Group, una dintre cele mai importante companii de modă şi de lux din lume, cu 8.304 angajaţi şi 9 unităţi de producţie. Grupul proiectează, produce, distribuie şi vinde direct produse de modă şi de lifestyle, cum ar fi îmbrăcăminte, accesorii, ochelari, ceasuri, bijuterii, cosmetice, parfumuri, mobilier şi obiecte de mobilier, şi operează în domeniul restaurantelor şi al hotelurilor. "Impulsul de a ne lărgi privirea de la obiect la context a fost rădăcina şi consecinţa expansiunii globale a brandului Armani, care astăzi defineşte un "stil" nu numai în materie de îmbrăcăminte, ci şi în sectoare invariante din ceea ce este definit într-un cuvânt ca fiind stilul de viaţă", a declarat rectorul Anelli.

Informaţii mult mai detaliate pe site-ul Il Sole 24 ore, folosit ca sursă principală, alături de Corriere şi Youtube.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor