Gheorghe Cojocaru: În acest an electoral, "miliardul furat" va fi o temă majoră de campanie pentru toţi actorii politici

De la un deficit bugetar în 2019, de 4 miliarde, s-a ajuns la unul de 20 miliarde, însă nimeni, în an electoral, nu vorbeşte clar despre cauzele care au determinat producerea unei găuri bugetare atât de mari, a punctat analistul.
Gheorghe Cojocaru, istoric (europalibera.org)
Maria Maevschi
26.05.2020

Tema de căpătâi a clasei politice de la Chişinău s-a focalizat asupra viitoarei campanii prezidenţiale, consideră analistul politic Gheorghe Cojocaru. Mai mult decât atât, acesta îşi exprimă regretul faţă de subiectele de discuţie de pe scena politică, punctând că situaţia epidemiologică înregistrează zilnic acelaşi număr de infectaţi şi decedaţi, însă ieşirea de sub regimul stării de urgenţă aduce în prim-plan agenda politică şi mai puţin preocuparea pentru viaţa şi sănătatea oamenilor, în particular a medicilor din linia întâi de combatere a epidemiei.

Mai mult decât atât, analistul politic consideră că acum ar fi necesară şi indispensabilă o dezbatere publică despre criza în care s-a înfundat Republica Moldova şi repornirea economiei şi supravieţuirea socială, însă autorităţile de la Chişinău evită oarecum această temă a consecinţelor.

Precizăm că, recent, premierul moldovean, Ion Chicu, a declarat public că bugetul de stat pentru anul 2020 va avea o gaură de 20 de miliarde de lei, faţă de cele 17 în precedenta estimare. În context, Cojocaru a specificat că autorităţile nu expun cu claritate nici cauzele care au determinat producerea acestei găuri bugetare, comparabile ca proporţii cu gaura lăsată în vistieria statului în 2014, când dispăreau peste noapte circa 20 de miliarde de lei.

„De la un deficit bugetar în 2019 de 4 miliarde, după cum anunţa fosta guvernare, s-a ajuns în nici jumătate de an la o creştere de cinci ori! Sigur, astăzi este o situaţie ieşită din comun, de forţă majoră, ca peste tot în lume, dar dacă nu se vor identifica resursele necesare, prin reluarea dialogului cu partenerii de dezvoltare, cu instituţiile financiare internaţionale, prin relansarea economică, consecinţele ar putea fi devastatoare pentru echilibrul social-economic şi financiar al Republicii Moldova”, a declarat comentatorul politic într-un interviu pentru Europa Liberă.

În contextul în care săptămâna trecută, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a venit cu noi detalii privind vestitul furt al miliardului de dolari din sistemul bancar moldovenesc, declarându-l oarecum nevinovat pe Veaceslav Platon, întrucât dosarul lui ar fi fost falsificat, şi că beneficiar ar fi fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, fugit în SUA de aproape un an, Cojocaru a subliniat că în acest an electoral, tema „miliardului furat” ar putea fi o temă majoră de campanie pentru toţi actorii politici.

„Liniile de apărare şi ofensivă deja s-au conturat: orice atac al opoziţiei, mai ales al celei desprinse din Partidul Democrat, va fi contracarat prin acuzaţiile de complicitate la „jaful miliardului”. Refuzul prim-ministrului Ion Chicu de a se prezenta cu un raport de activitate în Parlament la cererea deputaţilor din gruparea „Pro-Moldova” a lui Andrian Candu, foşti democraţi, este un exemplu în acest sens şi un prim element de tactică electorală a actualei guvernări”, a comentat analistul politic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor