"V-aţi întors cu spatele spre ţara-frate" - Compozitorul Eugen Doga, mesaj dur către premierul Moldovei

Compozitorul Eugen Doga
Compozitorul Eugen Doga (Facebook - Eugen Doga)

Renumitul compozitor din Republica Moldova, Eugen Doga, a reacţionat foarte dur la declaraţiile denigratoare pe care premierul Moldovei de peste Prut, Ion Chicu, le-a făcut la adresa României. Artistul acuză că mesajul lui Chicu este „lipsit de bun-simţ” şi declară că se simte umilit şi ruşinat de reacţia premierului R.Moldova, informează jurnal.md

„Stimate domnule Ion Chicu, ştiţi oare că ţara pe care o numiţi „a mea” mai aparţine şi altor câteva milioane de cetăţeni între care sunt şi eu? Nu credeam că voi reacţiona la mesajul dumneavostră cam lipsit de bun simţ către România şi parlamentarul acestei ţări în UE. Mi-e ruşine, m-am simţit umilit şi eu, şi toţi oamenii de bună credinţă. Ce muscă v-a muşcat că atât de iute v-aţi întors cu spatele spre ţara-frate, după cum o numiţi şi dumneavoastră, care fără nicio umbră în gândire sau la fapte ne ajută necondiţionat, ne repară grădiniţele şi şcolile, construieşte şi repară lăcaşele de cultură, luptă împreună cu medicii noştri cu Coronavirus, ne trimite camioane şi avioane cu materiale umanitare, de care are nevoie şi România, pentru populaţia noastră.

Noi, artiştii, ducem numele frumos al ţării în lume. Datorită artei noastre, nu declaraţiilor scandaloase, ne cunoaşte lumea de bine, ne stimează şi ne întinde o mână de ajutor. Ba chiar şi ne aplaudă. Mi-e ruşine, pentru că aţi vorbit nu prea prietenos din numele ţării. Cu ce obraz vom merge noi peste Prut să cântăm, să creăm, să ne bucurăm împreună ca fraţii, ca buni vecini?! Bănuiesc că vom auzi din nou, ca în timpurile nu prea îndepărtate, că „acolo, la voi (în RM), au o atitudine urâtă faţă de România”.

Eu sunt cetăţean de onoare nu numai al Chişinăului, ci şi al mai multor oraşe din România, inclusiv şi al Bucureştiului. Cum credeţi că trebuie să mă simt eu, venind încolo, dacă dumneavoastră v-aţi permis să vorbiţi atât de urât în adresa acestei ţări după câteva ore când în alt material aţi vorbit în alte culori şi în alte tonalităţi, contrare acesteia?! Ce, gata? S-a pus punctul pe Ateneul Român, pe celebrul ”Palatul Culturii” din Iaşi, pe frumoasele colaborări cu genialul Ion Popescu Gopo, dacă-l cunoaşteţi, Anda Călugăreanu, Mihai Constantinescu, scenele din Cluj, Craiova, Oradea? Dumneavoastră nu aveţi nevoie de toate aceste. Noi avem nevoie. Asta este armura fiinţei noastre ca cetăţeni, ca artişti, fără de care vom fi ştirbiţi şi vom rămâne ai nimănui.

Nu aveţi motive serioase pentru asemenea mesaje, fiindcă ţara pe care o conduceţi este la culmea sărăciei. Şuvoaiele de bani reali, nu cei promişi, veniţi din Occident deseori rămân neobservaţi şi autorii acestor tranzacţii nu primesc un cuvânt frumos de mulţumire, aşa cum ne-au învăţat părinţii. Nu ştiţi ce face un artist dacă e fluierat din sală? Pleacă, cu ruşine”, se spune în mesajul semnat „Eugen Doga. Un cetăţean al Republicii Moldova”.

Reamintim că săptămâna trecută, premierul Ion Chicu a lansat un atac violent la adresa autorităţilor române şi a europarlamentarului PNL Siegfried Mureşan, despre care declara că este un „ratat”, un „copil de mingi” supus unui „patronat”.

Reacţia lui Chicu venea în contextul în care Siegfried Mureşan afirmase că „Guvernul Republicii Moldova a eşuat în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eşuat şi în implementarea reformelor”. Detalii aici

Ulterior, premierul Republicii Moldova Ion Chicu şi-a schimbat discursul şi şi-a exprimat, pe Facebook, "gratitudinea faţă de poporul român pentru suportul oferit pe parcursul pandemiei COVID19". Totodată, Chicu susţine că, de fapt, declaraţiile sale care au inflamat spiritele au fost interpretate eronat. Detalii aici