Dumitru Alaiba: Pentru a normaliza situaţia din RM, Dodon poate doar să-şi dea demisia

După măsurile propuse, propaganda lui Dodon îl va arăta drept salvatorul mediului de afaceri, deşi nu este, a subliniat Alaiba.
Dumitru Alaiba, deputat în Parlamentul R. Moldova din partea blocului ACUM
Dumitru Alaiba, deputat în Parlamentul R. Moldova din partea blocului ACUM (facebook.com/Dumitru Alaiba)

Există un lucru pe care Dodon îl poate face pentru a reeşalona situaţia din ţară şi asta este prin a începe să-şi dea demisia, sau cel puţin să piardă alegerile, a menţionat deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, în contextul declaraţiilor de luni ale preşedintelui RM.

„Cum această guvernare susţine mediul de afaceri? Mai bine zis, cum nu-l susţine?”, se întreabă retoric parlamentarul de la Chişinău, punctând că această criză în care se află în prezent Moldova va fi mult prea adâncă din cauza inacţiunii acestui Guvern, aşa-numit tehnocrat. Dimpotrivă, măsurile luate de actuala guvernare, încurajează criza să devină tot mai profundă, a punctat Alaiba întru-un live pe pagina sa de Facebook.

„Eu nu ştiu ce este în capul lui, care este strategia de lungă durată, sau poate, pur şi simplu, sunt incompetenţi, dar este grav faptul că noi depindem de deciziile unei asemenea guvernări. Se putea face mai bine şi nu era greu dacă se voia”, a mărturisit deputatul PAS.

Cât despre reeşalonarea creditelor anunţată de şeful statului, Alaiba a considerat că acest lucru nu va ajuta, întrucât ele oricum vor trebui returnate, lucru despre care se evită să se vorbească deschis.

Nici cea de-a doua soluţie propusă de Dodon, de „acoperire a dobânzilor bancare la creditele noi pentru agenţii economici în această perioadă în mărimea a 6 fonduri de salarizare” nu va ajuta cu nimic, a specificat deputatul PAS, întrucât Guvernul le propune antreprenorilor să se împrumute de la bănci pentru a achita salarii şi datorii, iar ulterior statul ar urma să le acopere, cândva, rata dobânzii, dar creditul oricum va trebui returnat de cei care l-au luat.

Care sunt acele întreprinderi care îşi permit să ia credite? Cei care au avut de suferit de pe urma crizei nu vor putea apela la acest mecanism. În acelaşi timp, sunt companii care au înregistrat venituri în creştere în această perioadă şi vor putea beneficia inclusiv de aceste subvenţii. (...) Super. Pe timp de criză sunt companii care vor face profit. Uite aşa noi distorsionăm piaţa în continuare cu mâna proprie şi în acelaşi timp agravăm inegalităţi din economie”, a explicat Dumitru Alaiba în postarea sa.

În concluzie, deputatul PAS a subliniat că la aceste credite vor putea apela doar cei care nu au nevoie de bani, anume pe asta ar fi mizat guvernarea când a venit cu această măsură. „Azi toată propaganda lui Dodon îl va arăta drept salvatorul mediului de afaceri