Boris Johnson încearcă să scoată compania Huawei din reţeaua britanică de 5G
alte articole
Premierul Boris Johnson susţine că Marea Britanie va dezvolta planuri pentru eliminarea treptată a producătorului de echipamente de telecomunicaţii Huawei Technologies Co. în reţeaua britanică 5G ca urmare a crizei virusului Wuhan, a informat ziarul Daily Telegraph.
Johnson a cerut oficialilor să-şi facă planuri pentru a reduce implicarea companiei chineze în infrastructura britanică la zero până în 2023, a informat ziarul la 22 mai.
Downing Street a refuzat să comenteze rapoartele.
„Este o veste potenţial foarte bună într-adevăr şi arată că există o reevaluare semnificativă a relaţiei noastre cu China”, a declarat pentru presa locală Bob Seely, membru al Comitetului Afacerilor Externe din Camera Comunelor. „Mai general, dovezile sunt acum copleşitoare că avem nevoie de o reformă radicală şi de ramură a atitudinii noastre faţă de China".
„Acum, Huawei trebuie să înceteze să încerce să-şi sape o prezenţă în reţeaua din Marea Britanie aşa cum s-a întâmplat până acum. Companiile britanice de telecomunicaţii au acum nevoie de îndrumări clare, astfel încât să putem construi un viitor avansat, fără riscuri mari, de înaltă tehnologie venite din partea statelor autoritare".
„Huawei este parte integrantă a statului chinez. Este un furnizor cu „risc ridicat” în infrastructura Regatului Unit. Nu ar trebui să fie loc pentru asta".
„Huawei în reţeaua noastră 5G este rău pentru confidenţialitatea datelor, rău pentru securitatea noastră, rău pentru drepturile omului: bucură-te că guvernul ar putea acum să se gândească în termeni de "absolut nu pentru Huawei".
Deputatul Tom Tugendhat, preşedintele Comitetului Afacerilor Externe al Camerei Comunelor, a comentat, de asemenea, planurile guvernului, spunând că Huawei este „deţinut în realitate de Partidul Comunist Chinez”.
Potrivit Telegraph, Johnson este de aşteptat să impulsioneze discuţiile comerciale cu preşedintele american Donald Trump în urma plecării Marii Britanii din Uniunea Europeană.
La 22 mai, The Times a raportat că Johnson a instruit funcţionarii publici să facă planuri pentru a pune capăt dependenţei Marii Britanii de China pentru livrări medicale vitale şi alte importuri strategice. Politica a fost denumită „Project Defend”.
Beijingul este criticat pentru gestionarea focarului virusului Wuhan, care a început în oraşul central chinez. Beijingul respinge afirmaţiile guvernelor potrivit cărora nu a fost transparent cu privire la focar.
Anunţul este un viraj la 180 de grade pentru Marea Britanie, care la sfârşitul lunii aprilie a confirmat că va permite ca Huawei să aibă un rol în construirea reţelei sale de date 5G, potrivit acordului încheiat de fostul premier Theresa May.
Înainte de pandemia virusului Wuhan 36 de parlamentari conservatori au încercat să preseze guvernul împotriva acordului, exprimând îngrijorări cu privire la avertismentele de securitate din partea Statelor Unite şi Australiei cu privire la lipsa de independenţă a Huawei faţă de regimul comunist şi armata din China.
Marea Britanie a decis, în ianuarie, să permită Huawei să participe la reţea, cu condiţia ca aceasta să fie exclusă din funcţiile reţelei critice pentru securitate, iar implicarea sa să fie limitată la 35%.
Statele Unite au ridicat îngrijorări de securitate cu privire la echipamentele Huawei şi au avertizat că aliaţii care folosesc echipamentele în reţelele lor riscă să fie opriţi din feed-urile de intelligence.