Germania vrea vaccinul Sputnik V şi anunţă că va semna un contract rapid cu Rusia, dacă UE nu va face nimic în acest sens
alte articole
Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, s-a declarat vineri în favoarea semnării unui contract între ţara sa şi Rusia pentru achiziţionarea de doze de vaccin Sputnik V, produs de Rusia, în condiţiile în care Uniunea Europeană „nu face nimic” pentru a achiziţiona serul rusesc, potrivit unui material Reuters.
„Pot să mă gândesc la situaţia în care încheiem contracte – şi o facem rapid”, a declarat Spahn într-o conferinţă de presă, adăugând că Germania colaborează intens cu Rusia pe teme legate de vaccinul Sputnik.
Achiziţionarea de vaccinuri Sputnik este controversată în Europa, deoarece Agenţia Europeană a Medicamentului a avertizat în repetate rânduri că nu deţine date suficiente despre testarea vaccinului Sputnik, în special cea de fază III - pe oameni.
Citiți și Decizie finală a Agenţiei Europene a Medicamentului: Vaccinul AstraZeneca este sigur şi eficient
Unele ţări membre UE - Ungaria, urmată de Cehia şi Slovacia - au achiziţionat vaccinuri Sputnik pentru a-şi suplimenta stocul de doze necesare pentru programul de vaccinare a populaţiei, în condiţiile în care firme precum Pfizer/ BioNTec şi Moderna nu îşi pot respecta obligaţiile contractuale cu UE din cauza producţiei limitate.
Ministrul german a punctat că o condiţie preliminară pentru semnarea acestui contract este ca Germania să cunoască mai multe detalii despre cantitatea de doze pe care o poate primi.
„Sunt foarte mult în favoarea ideii de a o face la nivel naţional, dacă Uniunea Europeană nu face nimic”, a mai afirmat Jens Spahn.
Citiți și Oficial chinez se laudă că s-a vaccinat anti-COVID în martie 2020 - afirmaţia naşte întrebări majore
Cancelarul austriac Sebastian Kurz a discutat la sfârşitul lunii februarie cu preşedintele rus, Vladimir Putin, „posibilitatea” unor livrări de Sputnik V, argumentând că vaccinurile nu ar trebui să facă obiectul unor "lupte geopolitice". Totuşi, cancelarul a afirmat că vrea să aştepte aprobarea Agenţiei Europene a Medicamentului înainte de a utiliza vaccinul în Austria.
Preşedinta Consiliului de administraţie al Agenţiei Europene a Medicamentului, Christa Virtumer-Hoche, a sfătuit ţările membre ale UE să nu autorizeze în regim de urgenţă vaccinul rusesc Sputnik V, subliniind că nu există suficiente date despre persoanele vaccinate.
„Se poate compara puţin cu ruleta rusească. Avem nevoie de documente pe care să le putem examina. În prezent, nu avem date despre efecte secundare la persoanele care au fost vaccinate”, a declarat ea.
Agenţia a autorizat până în prezent patru vaccinuri anti-Covid: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/ Oxford University, Moderna şi cu puţin timp în urmă, Johnson & Johnson.
Cu toate acestea, Ungaria, de pildă, foloseşte atât vaccinuri autorizate, cât şi vaccinuri produse de Rusia, şi chiar China, pentru a-şi vaccina populaţia, iar în certificatul de vaccinare pe care îl emite pentru cei inoculaţi a refuzat să menţioneze producătorul vaccinului folosit.
Citiți și Comisia Europeană anunţă apariţia paşapoartelor de imunitate. Le spune "adeverinţe verzi"