Comisia Europeană anunţă apariţia paşapoartelor de imunitate. Le spune "adeverinţe verzi"

Steag Uniunea Europeana
Steag Uniunea Europeana (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Comisia Europeană a decis ca în interiorul UE să se circule pe baza unei adeverinţe electronice verzi, în timpul pandemiei de COVID-19.

Adeverinţa electronică verde, gândită după conceptul de paşaport de imunitate, va constitui dovada că deţinătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul pentru virusul Wuhan, sau s-a recuperat după boala COVID-19, produsă de acesta.

Iniţiativa folosirii unor paşapoarte de imunitate a fost susţinută de statele în care turismul reprezintă o parte importantă din PIB - notabil Grecia, Austria şi Spania - care au cerut generarea unor modalităţi care să permită deschiderea sectorului turistic pentru sezonul 2021. Iniţiativa a fost primită mai rece de ţări ca Franţa şi Germania, care au avertizat că folosirea paşapoartelor de imunitate pentru a restricţiona accesul în anumite spaţii poate genera discriminare, având în vedere că unele persoane nu pot face vaccinul din cauza anumitor condiţii de sănătate, sau pentru că le este momentan inaccesibil.

Citiți și Medicul şef al OMS aruncă bomba: "Nu există dovezi că vaccinul COVID previne transmiterea"

Comisia Europeană susţine că paşapoartele de imunitate sunt o măsură temporară, urmând a fi suspendată de îndată ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va declara sfârşitul urgenţei la nivel internaţional.

Paşaportul de imunitate, pe care Comisia îl numeşte "adeverinţă verde" va fi disponibil gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, şi va include un cod QR care să garanteze securitatea şi autenticitatea.

Citiți și Cercetătorii încep să propună ideea vaccinării perpetue

Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverinţele pot fi controlate în întreaga UE şi va sprijini statele membre în ceea ce priveşte punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverinţelor.

Mai problematic este cazul Ungariei, care, deşi a importat vaccinuri produse de Rusia şi China, pe certificatele de vaccinare eliberate până acum a refuzat să specifice vaccinul cu care a inoculat indivizii.

"Adeverinţa electronică verde oferă o soluţie la nivelul UE pentru a garanta faptul că cetăţenii UE beneficiază de un instrument digital armonizat menit să sprijine libera circulaţie în UE. Acesta este un mesaj pozitiv, care vine în sprijinul redresării economice. Principalele noastre obiective sunt acelea de a oferi un instrument uşor de utilizat, nediscriminatoriu şi sigur, care să respecte pe deplin protecţia datelor. Şi depunem în continuare eforturi în direcţia convergenţei internaţionale cu alţi parteneri", a declarat vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.