Germania şi FMI se duelează în privinţa bailout-ului elen
alte articole
Cancelarul german Angela Merkel insistă că Fondul Monetar Internaţional trebuie să participe la noul program de salvare financiară a Greciei, dar dubiile legate de implicarea Fondului complică eforturile cancelarului de a obţine suportul legiuitorilor germani pentru noul acord înaintea unui vot cheie care va avea loc miercuri în Parlamentul ţării, conform Business Insider.
Prima pagină de luni a ziarului german Bild a acuzat-o pe Merkel de încălcarea promisiunii sale că FMI va participa la noul pachet de salvare financiară (bailout) a Greciei în valoare de 86 miliarde de euro, care a fost aprobat vineri de miniştrii de finanţe din zona euro.
FMI, al cărei şef Christine Lagarde a numit noul acord drept “un pas foarte important înainte”, a declarat că va aştepta până în octombrie pentru a decide dacă va participa la program.
Dar până atunci mai sunt două luni şi Merkel şi ministrul său de finanţe Wolfgang Schaeuble trebuie să obţină miercuri suportul din partea Camerei Inferioare a Parlamentului german (Bundestag) pentru cel de-al treilea bailout elen.
Complicând şi mai mult problema, FMI a cerut o reducere a datoriei elene, care este echivalentă cu 170% din Produsul Intern Brut al ţării – o idee primită cu ostilitate de majoritatea germanilor.
Germania susţine că o reducere directă a datoriei ar însemna o încălcare a tratatelor UE, dar a repetat săptămâna trecută că rămâne deschisă pentru discuţii viitoare asupra restructurării datoriei. Această restructurare poate prevedea, printre altele, reducerea dobânzilor sau prelungirea perioadei de rambursare a împrumuturilor.
Într-un interviu acordat duminică televiziunii publice germane, Merkel şi-a exprimat încrederea că FMI va participa la noul bailout.
Implicarea FMI este “absolut necesară”, a repetat luni purtătorul de cuvânt al ministerului german de finanţe, Marco Semmelmann – o poziţie împărtăşită de mai mulţi membri ai partidului lui Merkel.
La sfârşitul săptămânii trecute, Lagarde a declarat că datoria elenă a devenit nesustenabilă şi că Grecia nu îşi poate redobândi sustenabilitatea datoriei doar pe baza unor măsuri luate pe cont propriu.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.