Hackerul Guccifer: “Am pătruns în serverul complet nesecurizat al lui Hillary”
alte articole
Într-o evoluţie dramatică a evenimentelor care ar putea atrage din nou atenţia asupra scandalului legat de adresa de email privată a lui Hillary Clinton, NBC a raportat că hackerul român care a expus pentru prima dată adresa de email privată a fostului secretar de stat american a făcut o nouă afirmaţie “bombă”, şi anume că a obţinut accesul la serverul “complet nesecurizat” al lui Clinton.
“A fost la fel precum o orhidee deschisă pe Internet”, a declarat Marcel Lehel Lazăr, cunoscut mai degrabă sub numele de Guccifer, folosit în urmă cu un an de zile când a dezvăluit pentru prima dată numele de domeniu anterior necunoscut al serverului personal al lui Hillary. Lazăr a discutat cu NBC News într-un interviu exclusiv dintr-o închisoare din Bucureşti. “Erau sute de fişiere”.
După cum s-a raportat anterior, Lazăr a fost extrădat luna trecută din România în SUA pentru acuzaţii privind hackuirea unor elite politice, inclusiv generalul Colin Powell, un membru al familiei Bush şi fostul consilier al lui Clinton, Sidney Blumenthal.
O sursă apropiată de ancheta privind emailul lui Clinton a declarat pentru NBC News că, în condiţiile în care Guccifer se află în custodia SUA, investigatorii vor intenţiona în mod sigur să îl interogheze în privinţa serverului ei.
În acest moment, Lazăr, în vârstă de 44 de ani, nu a oferit documentaţie pentru a-şi dovedi afirmaţiile şi nici nu a publicat nimic pe Internet pentru a-şi susţine declaraţiile, aşa cum a făcut-o deseori în trecut în privinţa hăckuirilor trecute. Examinarea de către FBI a jurnalelor de server (server logs) nu au detectat niciun semn al vreunui atac cibernetic, conform unei surse familiare cu acest caz.
Brian Fallon, secretar de presă pentru campania prezidenţială a lui Hillary Clinton, a declarat că afirmaţiile hackerului Guccifer sunt nefondate. “Nu există niciun motiv să credem afirmaţiile făcute de acest criminal din celula sa din închisoare”, a susţinut Fallon. “Pe lângă faptul că nu oferă nicio dovadă pentru a-şi susţine afirmaţiile, descrierile sale ale serverului secretarului Clinton nu sunt corecte. Este greu de crezut că el ar fi obţinut acces la emailuri şi că nu le-a divulgat aşa cum a făcut-o în cazul celorlalte victime ale sale.”
“Nu am primit nicio indicaţie din partea niciunei agenţii guvernamentale care să susţină aceste afirmaţii, şi, în plus, acestea nu sunt reflectate în spectrul de acuzaţii cu care se confruntă deja Guccifer şi pentru care a fost extrădat”, a adăugat Fallon. “Şi s-a raportat că jurnalele de securitate (security logs) de pe serverul de email al secretarului Clinton nu au prezentat nicio dovadă privind un atac cibernetic”.
Totuşi, situaţia atrage din nou atenţia asupra scandalului în care este implicată Hillary, despre care mulţi au considerat că nu va avea urmări. Ceea ce va trebui să facă acum candidatul prezidenţial republican Donald Trump este să găsească o confirmare că Lazăr spune adevărul şi presiunea asupra lui Clinton ar ajunge la cote semnificative în cel mai prost moment, la fel cum s-a întâmplat când un judecător federal a facilitat interogarea lui Clinton ca parte a unei anchete a utilizării serverului ei privat de email în timp ce ocupă funcţia de Secretar de Stat.
Toate acestea se întâmplă tocmai când Hillary Clinton a crezut că a reuşit să lase în urmă scandalurile legate de emailul său.
Conform ziarului The Hill, judecătorul Emmet Sullivan de la trribunalul Districtului Columbia a stabilit procedurile de bază pentru intervievarea mai multor oficiali ai Departamentului de Stat privind emailurile, urmărindu-se ca depoziţiile să fie finalizate în săptămânile de dinaintea Convenţiei pentru nominalizare în tabăra Partidului Democrat.
În plus, Clinton ar putea fi forţată să răspundă la întrebări sub jurământ, a susţinut Sullivan, deşi încă nu a fost obligată să facă acel pas.
“Dacă reclamantul consideră că mărturia dnei Clinton este necesară, atunci va cere permisiunea Curţii la momentul corespunzător”, a susţinut miercuri judecătorul Sullivan în decizia sa.
În decizie, Sullivan a atras atenţia asupra informaţiilor obţinute din emailuri care par să arate că unii oficial încearcă să evite cerinţele FOIA (Freedom of Information Act).
Într-un email, de exemplu, fostul secretar executiv Stephen Mull i-a spus consilierului lui Clinton, Huma Abedin, că emailurile fostului secretar de stat “vor fi supuse cererilor FOIA” dacă ea a utilizat un blackberry oferit de Departamentul de Stat, chiar dacă identitatea ei va rămâne secretă. Răspunsul lui Abedin a fost că ideea “nu prea are sens”.
În luna februarie, Sullivan a decis că procesul de colectare a dovezilor poate merge înainte şi cele două părţi au discutat în contradictoriu de atunci.
Sullivan a sugerat anterior că Hillary Clinton ar putea fi forţată să răspundă la întrebări, dar ordinul său de miercuri a oferit cea mai clară indicaţie că aceasta rămâne o posibilitate reală.