Grecia: Reducerile de personal forţează închiderea a două universităţi istorice

Profesori greci demonstrează în Atena împotriva guvernului care ia măsuri anti-sindicale, 14 mai 2013 (ARIS MESSINIS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.09.2013

Universitatea Naţională Kapodistria din Atena, cea mai veche din Grecia - fondată în 1837 - şi una din cele mai mari universităţi din capitala ţării, cu 125.000 de studenţi şi 2.000 de profesori, a decis să-şi suspende funcţionarea în faţa 'incapacităţii de a desfăşura activităţile de educaţie, cercetare şi administrare', informează miercuri ziarul El Pais.

Într-un comunicat dat publicităţii luni de autorităţile instituţiei, universitatea se declară 'incapabilă să înscrie noi studenţi, să susţină examene, să înmâneze diplome şi să desfăşoare în general orice activitate academică'.

Istorica Universitate Politehnică din Atena, simbol al rezistenţei în timpul dictaturii militare din 1967-73, a luat aceeaşi măsură. Rectoratul acuză guvenul premierului Samaras de 'subminarea educaţiei noilor generaţii'.

Potrivit ziarului Ekathimerini, decizia a fost luată după ce Ministerul Învăţământului a hotărât să includă mai mult de o treime din personalul administrativ al ambelor universităţi în aşa-numitul 'plan de mobilitate', convenit cu troika formată din FMI, BCE şi Comisia Europeană. Potrivit acestui plan, peste 25.000 de funcţionari publici vor primi 75% din salariu în perioada în care li se va găsi un alt post.

Dacă timp de opt luni nu li se găseşte o nouă poziţie, ei vor fi concediaţi. Funcţionarii publici din întreaga ţară au reacţionat în faţa acestui plan prin greve generale de 48 de ore săptămâna trecută, urmate de cele preconizate marţi şi miercurea aceasta. Profesorii din ciclul secundar au oprit complet activitatea săptămâna trecută, ca protest împotriva măsurii luate de guvernul de coaliţie condus de Antonis Samaras.

Consiliul Universităţii Naţionale a acuzat, într-un comunicat, executivul lui Samaras, de 'subminare prin deciziile sale a învăţământului superior al noilor generaţii de greci, cea mai mare speranţă pe care o avem pentru a depăşi criza socială şi economică cu care se confruntă ţara noastră'.

Potrivit ziarului Ekathimerini, consiliul s-a reunit cu liderii partidelor de opoziţie din Parlament (Stânga Democratică, comuniştii (KKE) şi Syriza) pentru a analiza metodele de a se opune acestei măsuri. Ei au anunţat că vor duce planul în faţa tribunalelor atât greceşti, cât şi europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor