Germania: în Marea Baltică sunt 100.000 de tone de bombe letale cu fosfor
alte articole
Pe fundul Mării Baltice, în apropiere de coasta germană, zac 100.000 de tone de bombe letale cu fosfor, datând din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi 200.000 de tone de muniţie convenţională, raportează ziarul spaniol El Pais, adăugând că cel puţin 70% din bombe sunt încă active.
Cele mai periculoase sunt în special bombele cu fosfor. În cei 70 de ani, sarea din apa de mare a dizolvat materialul de acoperire, expunând această substanţă periculoasă care, atunci când intră în contact cu aerul, atinge o temperatură de până la 1.300 de grade şi se aprinde.
Cu aceste bombe, bombardierele britanice trebuiau să atace baza Peenemunde, locul unde erau asamblate şi lansate rachetele V1 şi V2 împotriva Londrei. Atunci când misiunile lor eşuau, bombardierele Lancaster de la Royal Air Force (RAF) - ca de altfel toate bombardierele - nu puteau să se întoarcă înarmate, şi astfel lansau bombele în mare. Acum, după toţi aceşti ani, unele bucăţi, în funcţie de curenţi, ajung pe plajele Mării Baltice unde pot fi confundate cu obiecte inofensive. Însă, dacă temperatura ajunge la 20 de grade se declanşează procesul de aprindere, iar flăcările nu pot fi oprite până când nu se termină tot fosforul sau nu se aruncă din nou în mare pentru a le lipsi de oxigenul necesar arderii.