Campionii din Turul Franţei, la Sarajevo pentru a marca centenarul Primului Război Mondial

(RAUL ARBOLEDA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.11.2013

O cursă ciclistă internaţională va fi organizată în iunie 2014, în împrejurimile oraşului Sarajevo, pentru a marca 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial din 1914-1918 şi pentru a reuni comunităţile locale divizate de conflictul din anii "90, au anunţat miercuri organizatori.

Aproximativ 120 de ciclişti profesionişti din 20 de ţări vor participa la această cursă de aproximativ 150 km, trecând prin regiuni populate de cele trei principale comunităţi ale ţării (sârbi, croaţi şi bosniaci musulmani).

Directorul Turului Franţei, Christian Prudhomme, venit să prezinte această cursă la Sarajevo, a afirmat că scopul este transmiterea unui "mesaj de pace şi prietenie" în Bosnia.

"În istoria Turului Franţei, începând din 1903 ... a fost pace. Doar războaiele mondiale au împiedicat organizarea Turului", a adăugat Prudhomme.

Cursa ciclistă, programată pe 22 iunie, se va înscrie într-o serie de evenimente organizate anul viitor de Franţa şi partenerii săi din Sarajevo, locul unde a avut loc atentatul împotriva moştenitorului imperiului austro-ungar, arhiducele Franz Ferdinand, aflat la originea Primului Război Mondial.

Bosnia, fostă ţară iugoslavă, s-a confruntat cu un război etnic sângeros în perioada 1992-1995, soldat cu 100.000 de morţi.

În afara cicliştilor profesionişti, mai multe mii de ciclişti amatori din toată Bosnia sunt aşteptaţi să străbată în aceeaşi zi, cu bicicleta, cele două părţi ale oraşului Sarajevo, divizat de finele războiului între entităţi sârbeşti şi croato-musulmane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor