Germania, în frunte în Europa în materie de perspective de locuri de muncă pentru imigranţi neproveniţi din UE

Un studiu recent publicat arată că imigranţii neproveniţi din UE îşi găsesc mai uşor locuri de muncă în Germania decât în alte ţări europene.
(photos.com)
Epoch Times România
10.05.2012

Un studiu recent publicat arată că imigranţii neproveniţi din UE îşi găsesc mai uşor locuri de muncă în Germania decât în alte ţări europene. Dar acest rezultat ar putea fi în mai mare măsură o reflectare a situaţiei pieţelor de locuri de muncă inerte din restul Europei decât un avantaj german special, scrie Der Spiegel în ediţia de miercuri.

Germanii nu au aceeaşi reputaţie ca sud-europenii de a fi calzi şi prietenoşi. Dar solicitanţii de locuri de muncă neproveniţi din UE au evaluat Germania deasupra altor şase ţări europene, într-un sondaj privind imigraţia şi integrarea publicat miercuri de ''Migration Policy Group'' din Bruxelles.

Doar o treime din străinii chestionaţi la Berlin au avut probleme cu găsirea unui loc de muncă, în timp ce mai puţin de jumătate au avut astfel de probleme la Stuttgart, în landul sud-vestic puternic dezvoltat economic, Baden-Württemberg. Acest lucru a fost în contrast puternic cu 79% din respondenţi atât la Lisabona (Portugalia) cât şi Milano (Italia) care au raportat probleme în a găsi de lucru.

'Imigranţii au raportat cele mai puţine probleme în a găsi locuri de muncă la Berlin şi Stuttgart şi de cele mai multe ori au simţit că locurile lor de muncă erau pe măsura competenţelor şi pregătirii lor, în comparaţie cu alte 13 oraşe europene' a declarat co-autorul studiului, Thomas Huddleston, într-un e-mail pentru Spiegel.

Doar 18% din respondenţii din Berlin şi 13% din Stuttgart au declarat că au fost supra-calificaţi pentru jobul lor, comparativ cu 66% la Napoli, 52% la Milano şi 29% la Madrid.

Organizaţia non-profit ''Migration Policy Group'' a vorbit cu aproape 7.500 de lucrătorii născuţi în afara UE, din 15 de oraşe europene, despre experienţele lor în căutarea de locuri de muncă. Ei au constatat că discriminarea, piaţa neagră a forţei de muncă, care duc la nesiguranţa locurilor de muncă, precum şi bariera lingvistică au fost mai reduse în Germania decât în alte ţări. Deşi germana este de obicei considerată o limbă greu de învăţat, doar 25% dintre cei intervievati la Stuttgart au spus că bariera lingvistică a fost cea mai mare problemă a lor, în timp ce la Napoli acest număr a crescut la aproximativ jumătate. La Faro, în Portugalia, aproximativ 63% dintre cei intervievaţi au menţionat dificultăţi legate de limbă.

La Berlin, care are o comunitate internaţională în continuă creştere, bariera limbii nu a existat nici chiar printre primele trei probleme de top listate. Respondenţii au menţionat cursurile de limbi straine sponsorizate de guvern şi cursurile de integrare ca instrumente utile pentru uşurarea integrării lor.

Rezultatele sondajului Migration Policy Group diferă de alte rapoarte care au evidenţiat faptul că unii imigranţi întâmpină dificultăţi de adaptare în Germania, în special cei din Europa de Sud şi de Est care au venit masiv pe piaţa puternică a forţei de muncă de aici. Rezultatele pot fi legate de faptul că economia germană este în plină expansiune comparativ cu mulţi dintre vecinii din UE.

'Faptul că imigranţii cunosc vremuri mai uşoare în Germania comparativ cu Spania sau Portugalia este legat în mare măsură de situaţia economică generală', spune Stephan Sievert de la Institutul pentru Populaţie şi Dezvoltare din Berlin. Tinerii, cei mai susceptibili de a se deplasa, sunt greu loviţi în ţările afectate de criza euro, iar prospera Germanie este prin comparaţie o destinaţie atractivă. Totuşi, afirmă Sievert, ratele ocupării forţei de muncă pentru imigranţi sunt mai mici decât pentru cei născuţi în Germania.

Evoluţiile demografice arată că ţara nu are altă alegere decât să continue ameliorarea politicilor sale în materie de imigraţie, potrivit Consiliului de experţi al fundaţiilor germane pentru integrare şi imigraţie (SVR). În contextul unei populaţii în îmbătrânire rapidă şi al plecării de lucrători calificaţi germani, ţara are nevoie de imigranţi pentru a reduce decalajele, spune organizaţia. Începând cu mijlocul anilor 1990 peste o jumătate de milion de germani au plecat din ţară. Se aşteaptă ca şi populaţia aptă de muncă din Germania să scadă cu aproximativ 5 milioane de persoane până în 2025.

Cu toate acestea, eforturile Germaniei de a ameliora politicile privind imigraţia au fost primite amestecat. Peste jumătate din comunităţile germane care au făcut obiectul studiului publicat marţi de comisarul pentru migraţie şi integrare al ţării au spus că lucrează la iniţiative care includ cursuri de limbă şi clase de pregătire pentru a ajuta la integrarea imigranţilor pe piaţa forţei de muncă. Dar evaluarea SVR pe 2012, publicată tot marţi, critică lipsa de coordonare între eforturile de integrare naţională, regională şi locală.

În aprilie, Bundestag-ul (camera inferioară a Parlamentului federal) a aprobat un proiect de lege care să pună în aplicare directiva privind 'Cartea Albastră a UE' concepută să uşureze cerinţele privind munca, astfel încât lucrătorii calificaţi neproveniţi din UE să poată să rămână pe termen lung, mai mult de trei ani după ce UE a aprobat conceptul. Chiar dacă mai sunt ţări care trebuie să pună în aplicare directiva, calendarul este 'stânjenitor', spune Sievert de la Institutul pentru Populaţie şi Dezvoltare. 'Guvernul german ar fi trebuit să facă acest lucru de acum un an', a precizat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor