Ancheta privind atentatul de la Genova urmăreşte şi pista comercială din ţări est-europene, printre care şi România
alte articole
În anchetele privind atentatul comis luni, 7 mai, împotriva administratorului delegat al companiei ''Ansaldo Nucleare'', Roberto Adinolfi, se urmăreşte şi pista comercială legată de interesele companiei în Europa de Est, având în vedere recenta extindere a Ansaldo în această regiune, în special în România, Ucraina şi Rusia. Aceste precizări au fost făcute într-o informare de urgenţă în Camera Deputaţilor de către ministrul italian de Interne, Annamaria Cancellieri, informează miercuri Corriere della Sera.
Pista comercială rezultă din considerentul că 'Ansaldo Nucleare a dezvoltat recent propria activitate în Europa de Est, cu referire specială la România, Ucraina şi Rusia, prin construirea de noi centrale nucleare şi gestionarea de deşeuri radioactive. În această optică nu se poate exclude faptul că expansiunea comercială a companiei pe pieţe noi este posibil să fi produs reacţii de natură violentă îndreptate împotriva administratorului delegat'', a declarat Cancelllieri. Oficialul italian a mai notat că 'o astfel de eventualitate ar putea fi reflectată de folosirea pistolului Tokarev, răspândită în mediile criminalităţii din Europa de Est''.
Ministrul italian a dat asigurări că 'ancheta nu neglijează nicio pistă şi se evaluează cu atenţie toate ipotezele de investigaţie, inclusiv cele considerate mai puţin probabile''. Cancellieri a precizat că se urmăresc trei piste: cea veche legată de Brigăzile Roşii, cea anarhisto-insurecţionistă şi cea comercială.
În ceea ce priveşte pista care ar putea asocia atentatul cu Brigăzile Roşii, se ia în considerare modalitatea prin care a avut loc ambuscada, în special utilizarea unei arme de foc şi pregătirea care a precedat-o, care par să arate o anumită capacitate de organizare, potrivit lui Cancellieri. Ea a amintit că în trecut nu au lipsit episoade de intimidare, care pot fi atribuite unor subiecţi din zona marxist-leninistă cu elemente de afinitate şi analogie operativă cu atentatul de luni, cum ar fi pistolul Tokarev cu gloanţe de calibru 7,62.
Legat de a doua pistă, Cancellieri a relevat că tematica anti-nucleară a fost întotdeauna considerată de interes pentru grupări de matrice anarhisto-insurecţionistă. În martie 2009 a fost postat pe Internet un document în care, în pofida absenţei totale a unor ameninţări specifice, au fost indicaţi numeroşi manageri ai unor diferite companii implicate în domeniul energiei nucleare, printre care şi Robert Adinolfi. Ministrul de interne a ţinut însă să precizeze că utilizarea unei arme de foc ar reprezenta o noutate absolută în strategiile unor astfel de grupări.
Ambuscada 'nu a fost până în prezent revendicată şi nu rezultă că victima ar fi primit ameninţări', a precizat Cancellieri, care a subliniat că ''societatea Ansaldo Energia, care controlează Ansaldo Nucleare, nu are probleme legate de ocuparea forţei de muncă şi nici nu a înregistrat în interior conflicte care să poată alimenta în vreun fel atitudini extremiste'.
Oficialul italian a subliniat că au fost dispuse măsuri de protecţie pentru unii reprezentanţi ai ''Ansaldo Energia'', fiind instituit un serviciu de supraveghere a unor instituţii din Genova precum şi a locuinţelor unor figuri proeminente ale grupului. ''Măsurile de protecţie cele mai stricte au fost luate pentru administratorul delegat al Ansaldo Energia, Giuseppe Zampini, şi pentru Adinolfi', acesta din urmă fiind în prezent spitalizat cu o prognoză de 45 de zile'', a precizat Cancellieri.