Dialogul cu Ucraina trebuie continuat, afirmă ministrul de externe al Lituaniei

Este greşit ca Ucraina să fie pusă pe acelaşi plan cu Republica Belarus, declară ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Audronius Azubalis.
Ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Audronius Azubalis. (FETHI BELAID / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.05.2012

Este greşit ca Ucraina să fie pusă pe acelaşi plan cu Republica Belarus, declară ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Audronius Azubalis. Într-un interviu acordat cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung, şeful diplomaţiei lituaniene subliniază importanţa continuării dialogului cu Kievul.

În timp ce puterea de la Minsk vinde în mod conştient Rusiei, pas cu pas, independenţa ţării sale, Ucraina intenţionează să rămână un stat independent, subliniază Audronius Azubalis. Însă, în opinia sa, cel mai trist este faptul că politica internă a puterii ucrainene se află în opoziţie cu standardele europene. Şi în acest caz europenii trebuie să formuleze o poziţie unitară, la fel ca în relaţia cu Belarus, subliniază diplomatul, având în vedere presiunile politice la adresa Kievului, în scopul eliberării cât mai grabnice din închisoare a liderului opoziţiei Iulia Timoşenko.

Potrivit lui Azubalis, în Ucraina există opoziţie reală, iar Uniunea Europeană (UE) trebuie să facă tot posibilul pentru a trimite la alegerile parlamentare din toamnă cât mai mulţi observatori. Şeful diplomaţiei lituaniene atenţionează că Acordul de Asociere cu Kievul trebuie să fie ratificat doar după soluţionarea situaţiei cu Iulia Timoşenko şi aducerea rezultatelor alegerilor din Ucraina în conformitate cu normele democratice.

Potrivit ministrului lituanian de externe, Europa trebuie să continue dialogul cu Ucraina, pentru că în caz contrar Kievul va alege definitiv aderarea la Uniunea Eurasiatică, organism patronat de Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor