Germania: Greva muncitorilor pentru mărirea salariilor se extinde. Angajaţi din mari companii refuză să lucreze

Lucrătorii în sectorul industrial german au extins marţi greva, zeci de mii de angajaţi de la companii specializate în inginerie şi prelucrarea metalelor refuzând să lucreze, pentru a susţine astfel cererile de salarii mai mari ale sindicatului IG Metall.
Angajaţi ai Porsche AG protestează în 8 ianuarie 2018 în faţa fabriciilor lor din Stuttgart, sudul Germaniei. (Captură Foto)
Andrei Popescu
10.01.2018

În condiţiile în care economia este sănătoasă şi şomajul la niveluri scăzute record, cel mai mare sindicat din Germania cere o creştere de 6% a salariilor în acest an pentru aproximativ 3,9 milioane de muncitori.

De asemenea, sindicatul cere un program de lucru redus, la peste două decenii după ce a câştigat săptămâna de lucru de 35 de ore pentru germani.

Înaintea unei runde de negocieri regionale ce ar urma să înceapă joi, angajatorii au oferit până acum o creştere de 2% şi au respins cererile pentru săptămâna redusă de lucru.

În landul Renania de Nord-Westfalia, centrul industrial al Germaniei, muncitori de la 140 de companii, inclusiv Siemens şi Thyssenkrupp, au refuzat să lucreze şi au ieşit pe porţile fabricilor, mărşăluind şi afişând bannere.

În Bavaria, în sudul ţării, au fost afectate mai multe companii, inclusiv Schaeffler şi ZF.

Anterior, peste 15.000 de muncitori de pe cuprinsul ţării au intrat în grevă încă de luni, iar IG Metall a anunţat pentru miercuri mişcări similare suplimentare.

O astfel de acţiune industrială este comună în Germania înaintea negocierilor privind salariile care au loc la nivelul sectorului, iar greve similare au avut loc în 2015 şi 2016.

Sindicatul a declarat că trasează o linie cu privire la programul săptămânal de lucru redus şi a ameninţat că nu se vor opri la grevele care durează câteva ore şi va organiza greve totale în întregul sector industrial.

IG Metall a cerut salarii mai mari, dreptul de a reduce săptămâna de lucru de la 35 la 28 de ore şi o revenire la statutul de angajat cu drepturi depline după o perioadă de doi ani pentru muncitorii care, de exemplu, trebuie să îşi îngrijească copiii sau rudele mai în vârstă.

Discuţiile dintre sindicate şi patronat vor începe joi în landul sud-vestic Baden-Wuerttemberg, unde îşi au sediul Bosch, Daimler, Porsche şi Mercedes-Benz.

“Dacă nu va exista măcar dorinţa de a discuta în mod serios subiectul joi, atunci situaţia se va amplifica şi mai mult”, a afirmat Roman Zitzelsberger, preşedinte sindicatului IG Metall în landul german Baden-Wuerttemberg, într-un interviu cu publicaţia Handelsblatt.

În Bavaria, unde se află sediul unor companii precum Siemens şi BMW, negocierile vor fi reluate în 15 ianuarie, iar în landul nordic Renania de Nord-Westfalia în 18 ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor