Germania adoptă o lege privind discursurile care incită la ură. Facebook, Twitter, Youtube se confruntă cu amenzi enorme

(Getty Images)
Andrei Popescu
04.01.2018

Mainstreamul încearcă să rezolve tensiunile sociale prin politica pumnului în gură.

Companiile de social media se confruntă cu o sarcină hercualiană după intrarea în vigoare în Germania, la începutul acestui an, a unei noi legi stricte privind discursurile care incită la ură. Conform noii legi, companii precum Facebook, Twitter şi Youtube au la dispoziţie 24 de ore după înregistrarea unei plângeri pentru a şterge postările care conţin discursuri care incită la ură.

Nerespectarea timpului limită pentru ştergerea postărilor ofensatoare va expune platformele la amenzi care ar putea ajunge până la 50 milioane de euro (60 milioane de dolari).

Noua lege a fost adoptată în iunie 2017 şi a intrat în vigoare în luna octombrie. Totuşi, companiilor de social media li s-a oferit o perioadă de timp - până la 1 ianuarie 2018 - ca să se pregătească pentru a putea respecta prevederile legale. Astfel, aceste companii trebuie să aplice “proceduri eficiente şi transparente pentru soluţionarea plângerilor”, pe care utilizatorii le pot depune în mod liber. La primirea unei plângeri, companiile de social media au la dispoziţie 24 de ore pentru a bloca sau şterge “conţinutul care este în mod evident ilegal” şi până la o săptămână pentru “cazuri complexe”.

Germania are o legislaţie unică în ceea ce priveşte discursurile ce incită la ură care criminalizează anumite limbaje – precum instigarea la violenţă rasială sau religioasă, discursurile care denigrează religii şi alte postări considerate a fi ofensatoare.

Facebook a angajat peste 500 de contractori germani în noiembrie 2017 pentru a se conforma noii legi. Aceşti contractori vor lucra pentru un furnizor de servicii numit CCC, dintr-un nou birou creat în oraşul estic Essen. Între timp, guvernul german aparent a angajat 50 de persoane care au sarcina de a implementa legea şi de a supraveghea aplicarea legii.

Noua lege nu se referă doar la cele trei mari companii de social media, Facebook, Youtube şi Twitter. Aceste trei platforme sociale au fost vizate ca ţinte iniţiale ale noii legi, însă Spiegel Online sugerează că guvernul urmăreşte să aplice legea inclusiv pentru conţinutul reţelelor precum Reddit, Tumblr, Flickr, Vimeo, VK şi Gab, susţine techcrunch.

Şi, ca urmare a respectării noii legi de către gigantul Twitter, contul deţinut de parlamentara germană Beatrix von Storch pe această platformă media a fost blocat aproape întreaga zi de luni, după ce aceasta a criticat urările de Anul Nou transmise în limba arabă de poliţia din oraşul Koln.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor