Speranţele Angelei Merkel pentru o mare coaliţie se clatină. Germanii sunt “sceptici”
alte articole
Pe măsură ce Germania se vede tot mai prinsă în plasa crizei politice, împingerea pionului Emmanuel Macron la conducerea Franţei pare să capete tot mai multă importanţă.
Speranţele cancelarului german Angela Merkel de a forma o nouă mare coaliţie de guvernare cu social-democraţii au primit o altă lovitură, în condiţiile în care cel mai recent sondaj indică faptul că majoritatea germanilor sunt sceptici cu privire la revitalizarea alianţei.
Deşi Merkel a afirmat că este optimistă în ceea ce priveşte încheierea unui acord între alianţa conservatoare de dreapta – alcătuită din partidul ei CDU (creştin democraţi) şi partidul bavarez CSU (Uniunea Social Creştină) – şi social democraţii de stânga (SPD), conduşi de Martin Schulz, totuşi populaţia germană încă nu este convinsă.
Un sondaj realizat de reţeaua de televiziune ARD a arătat că peste jumătate din electorat – 52% – este sceptic în privinţa revitalizării alianţei, în timp ce 45% s-a arătat în favoarea mişcării.
Cele două tabere sunt departe de a fi aliaţi naturali şi probabil vor avea neînţelegeri în privinţa imigraţiei, a taxelor, serviciilor medicale şi privind Europa. De asemenea, aşteptările în rândul altor figuri influente din acele partide au fost diverse pe măsura iniţierii discuţiilor preliminare.
Norbert Roemer, liderul SPD în adunarea regională din Renania de Nord-Westfalia, a declarat grupului media RND că niciun parlamentar din statul său nu favorizează o mare coaliţie, deoarece, din cauza experienţelor trecute, nu mai au încredere în Merkel. Membrii SPD în statul estic Thuringia sunt de asemenea sceptici cu privire la renaşterea coaliţiei.
Thomas Oppermann, membru de rang înalt în SPD, a declarat publicaţiei Welt am Sonntag că Merkel ar trebui să demisioneze în legislatura parlamentului actual şi a cerut ca mandatul cancelarului să fie limitat la 8 sau 10 ani.
Volker Bouffier, membru de top în CDU, a declarat publicaţiei Rheinische Post că partidul său intenţionează să formeze o mare coaliţie, dar că acest lucru nu se poate întâmpla cu orice preţ. În acelaşi timp, liderul bavarez al CSU, Horst Seehofer, a afirmat că participanţii la negocieri trebuie să ajungă la un acord.
Merkel depune mari eforturi pentru a forma un guvern majoritar stabil după ce a primit o lovitură grea în alegerile generale din 2017. Şi, după ce a eşuat să obţină un acord cu partidele mai mici, Merkel a fost forţată să se apropie de SPD în încercarea de a forma o administraţie care este capabilă să guverneze.
A convinge SPD să facă echipă cu Merkel este cea mai bună şansă a cancelarului pentru a forma un guvern stabil şi pentru a-şi extinde la 12 ani mandatul.
SPD, care a afirmat că va intra în opoziţie după ce s-a confruntat cu cel mai slab rezultat electoral începând cu 1933, şi-a reconsiderat poziţia după intervenţia preşedintelui Germaniei.
Însă partidul de centru stânga, care a marcat o opoziţie internă puternică la renaşterea unei mari coaliţii cu Merkel, nu s-a lăsat uşor de convins să meargă în direcţia dorită de cancelarul german.
Un grup numit NoGroKo, însemnând “Fără nicio mare coaliţie”, a fost format în cadrul SPD pentru a face presiune împotriva unei noi colaborări cu Merkel. Grupul a declarat că această colaborare va costa SPD voturi şi va face ca Alternativa pentru Germania (AfD), care este de extremă dreapta, să devină principalul partid al opoziţiei.
Liderul SPD, Martin Schulz, a menţionat că partidul său intră în discuţii într-o manieră constructivă.
El a adăugat că cinci zile ar trebui să fie suficiente pentru a se determina dacă cele două tabere au suficiente lucruri în comun pentru a lansa negocieri totale pentru formarea unei coaliţii. Conducerea SPD va recomanda vineri dacă vor fi sau nu lansate aceste discuţii şi apoi Congresul SPD, care va avea loc în 21 ianuarie, urmează să ia o decizie.
După discuţiile de duminică, secretarul general al SPD, Lars Klingbeil, a afirmat că unele dintre cele 15 grupuri de lucru specializate pe anumite zone politice au făcut un progres semnificativ în timp ce altele nu, dar nu a oferit alte detalii.
El a descris discuţiile ca fiind “serioase, constructive şi deschise” şi a precizat că participanţii au fost conştienţi de responsabilitatea pe care o poartă pentru viitorul Germaniei şi Europei.
O coaliţie între alianţa CDU/CSU a lui Merkel – care a pierdut teren în faţa AfD în votul din septembrie 2017 – şi SPD a condus cea mai mare economie a Europei în 8 din ultimii 12 ani.
Dar coaliţia este văzută ca o ultimă soluţie atât de politicieni cât şi de alegători.
Dacă cele două tabere progresează către discuţii mai detaliate privind coaliţia, atunci consensul dintre politicieni şi observatori este acela că respectivele negocieri vor dura cel puţin până în luna martie.
Dar, în cazul în care discuţiile exploratorii de acum eşuează, Germania s-ar putea confrunta cu noi alegeri sau, pentru prima dată în perioada postbelică, ar putea avea parte de un guvern minoritar.