Germania, cea mai atractivă destinaţie din Europa pentru investiţiile străine directe

Epoch Times România
06.02.2013

Germania ocupă cea mai bună poziţie ca destinaţie europeană atractivă pentru investiţii, după ce a câştigat în 2012 un punct procentual, atingând 13%, se arată într-un raport Ernst & Young.

Germania a coborât, însă, la nivel global de pe locul cinci pe locul şase, fiind depăşită de Rusia.

În opinia investitorilor, Marea Britanie şi Franţa rămân cu mult în urma Germaniei, nu doar prin poziţia ocupată în clasamentul global, ci şi în privinţa oportunităţilor de dezvoltare pe care le oferă.

La întrebarea care vor fi cele mai atractive destinaţii europene de business pentru următorii trei ani, mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi în cadrul studiului (56%) au numit Germania, şi doar un sfert din aceştia au menţionat Franţa sau Marea Britanie.

Investitorii străini consideră segmentul infrastructurii drept cel mai atractiv din Germania. Dintre respondenţi, 88% au descris Germania drept o destinaţie de afaceri atractivă din punct de vedere al infrastructurii de transport iar 60% au considerat că este o destinaţie foarte atractivă. Infrastructura de telecomunicaţii s-a clasat doar uşor sub acest nivel, Germania obţinând un punctaj foarte bun şi în ceea ce priveşte competenţele forţei de muncă şi climatul social. Germania a obţinut, în 2012, punctaje uşor mai mari pentru toţi aceşti factori faţă de 2011.

Managerii intervievaţi se aşteaptă ca atractivitatea Germaniei ca destinaţie de afaceri să se îmbunătăţească şi mai mult în următorii ani: 50% anticipează o oarecare îmbunătăţire, în timp ce doar 12% estimează o deteriorare uşoară. În schimb, investitorii sunt mai puţin încrezători atunci când vine vorba de Europa ca întreg: 38% se aşteaptă la o îmbunătăţire, în timp ce 22% estimează că situaţia se va deteriora.

Unul din trei manageri chestionaţi au menţionat industria auto în top trei factori de creştere. De asemenea, 29% dintre respondenţi se aşteaptă ca segmentul tehnologiei să joace un rol major, devenind un factor de creştere semnificativ. Segmentul energiei (21%) şi cel al tehnologiilor de mediu (20%) se clasează mult mai jos în opinia managerilor intervievaţi, faţă de cele două domenii de top. Industria financiară, a bunurilor de consum şi cea din sectorul construcţiilor au fost vag menţionate.

Germania, destinaţie de top pentru exporturile din România

Germania reprezintă o destinaţie de top pentru exporturile din România, iar evoluţia sa viitoare în cadrul UE este crucială şi în ceea ce priveşte efectul în lanţ pe care îl poate genera asupra economiei româneşti.

Înscriindu-se în linia ultimilor trei ani, exporturile româneşti către Germania au crescut în mod susţinut şi anul trecut. Astfel, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, Germania este cea mai importantă destinaţie atrăgând 18,8% din totalul exporturilor româneşti în primele 10 luni ale lui 2012, fiind urmată de Italia (12,2%) şi de Franţa (6,9%).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor