Germania ar putea amenda cu milioane de euro “discursurile care incită la ură”

Parlamentul german dezbate o iniţiativă legislativă pentru a forţa reţelele sociale să şteargă rapid discursurile care incită la ură sau riscă să primească amenzi piperate. Criticii proiectului susţin că aceasta va afecta negativ dreptul la libera exprimare.
Ministrul german al Justiţiei, Heiko Maas. (Thomas Trutschel/Getty Images)
Andrei Popescu
23.05.2017

Problemele pe care le subliniază mulţi critici sunt definiţiile vagi ale termenului “discurs care incită la ură”, precum şi restricţiile care vor fi aplicate libertăţii de exprimare de către proiectul de lege respectiv. Ministrul german al Justiţiei, Heiko Maas, nu pare să fie de acord, susţinând că noua lege va ajuta la protejarea libertăţii de exprimare în Germania.

“Scopul legislaţiei propuse este acela ca declaraţiile care încalcă legea trebuie să fie şterse. Acestea nu sunt exemple ale libertăţii de exprimare. Ele sunt atacuri asupra libertăţii de exprimare”, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute social-democratul Maas, potrivit publicaţiei Deutsche Welle.

Încălcările flagrante trebuie să fie şterse într-un interval de 24 de ore, în timp ce cazurile complexe trebuie să fie înlăturate într-un interval de o săptămână, conform propunerii. Eşecul de a înlătura acest tip de postări ar putea atrage amenzi de până la 50 milioane de euro.

Proiectul de lege a generat tensiuni în sânul coaliţiei de guvernare. De fapt, există temeri în rândul partenerilor social-democraţi din coaliţie, în sânul Uniunii Creştin Democrate (CDU) şi a partenerului său de coaliţie din Bavaria, Uniunea Social Democrată (CSU), că legislaţia ar putea cenzura şi discursul legitim.

Un număr neobişnuit de mare de grupuri şi persoane din afara scenei politice s-au poziţionat, de asemenea, împotriva legislaţiei propuse. În luna aprilie, după ce Cabinetul a aprobat proiectul de lege, mai multe dintre aceste entităţi s-au unit şi au publicat o “declaraţie a libertăţii de exprimare”, prin care au respins legislaţia. Grupurile includ Wikimedia Germania, entităţi media precum Reporteri Fără Frontiere, activişti pentru protejarea libertăţii pe Internet precum Chaos Computer Club, şi câţiva avocaţi care se întreabă dacă legea va rezista în faţa provocărilor judiciare.

Oarecum previzibil, majoritatea postărilor pe reţelele sociale obişnuite pe tema legii au fost foarte critice la adresa lui Maas. Critici de stânga şi de dreaptă susţin că legislaţia le afectează dreptul la libera exprimare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor