Germania, acuzată de practici naziste: Afirmaţiile lui Erdogan sunt “absolut inacceptabile”

După ce mai multe state germane au interzis unor miniştri turci să desfăşoare mitinguri politice, preşedintele turc Erdogan a criticat Germania, acuzând-o că recurge la practici naziste. Berlinul şi-a exprimat, la rândul său, nemulţumirea faţă de asocierea făcută de turci.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)
Andrei Popescu
06.03.2017

Cancelaria Germaniei l-a criticat luni pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru că a asociat o interdicţie privind desfăşurarea unor mitinguri ale miniştrlor turci cu “practicile naziste”, susţinând că această comparaţie este “absolut inacceptabilă”.

“Guvernul va transmite acest mesaj foarte clar” Turciei, a declarat Peter Altmaier, şeful de personal al Cancelariei germane, într-un interviu cu postul public german de televiziune ARD.

“Nu există absolut nici-un motiv să permitem să fim criticaţi pentru acest lucru”, a adăugat el.

Câteva autorităţi locale germane au interzis săptămâna trecută mai multe mitinguri pe care voiau să le organizeze miniştri turci pe teritoriul german, şi care urmăreau să atragă sprijin înaintea unui referendum ce va fi desfăşurat în luna aprilie în Turcia în legătură cu extinderea puterilor lui Erdogan.

Autorităţile germane au invocat probleme legate de capacitate pentru găzduirea mitingurilor, care ar fi putut atrage mulţimi mari de oameni.

Cancelarul Angela Merkel a susţinut că guvernul său nu a fost implicat în luarea deciziilor, care intră sub jurisdicţia autorităţilor locale.

Dar Ankara a răspuns cu furie la anularea mitingurilor.

Încercând să calmeze tensiunile, Merkel l-a sunat sâmbătă pe premierul turc Binali Yildirim. Dar o zi mai târziu, Erdogan a criticat Berlinul, afirmând la un miting organizat în Istanbul: “Germania, nu sunteţi deloc aproape de democraţie. Practicile voastre nu sunt diferite de practicile naziste din trecut”.

Luni, Altmaier a repetat argumentul lui Merkel că, în general, mitingurile de campanie ale miniştrilor turci nu ar trebui să fie interzise.

“Dar [mitinguri] trebuie să respecte normelor în vigoare. Ele trebuie să fie înregistrate şi supuse verificărilor”, a mai declarat Altmaier.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor