Georgia găzduieşte trupe din SUA, România şi alte state pentru un exerciţiu militar comun

Soldaţii georgieni s-au alăturat trupelor din SUA şi din alte câteva ţări într-un exerciţiu militar comun: cea de-a 17-a ediţie a exerciţiului Agile Spirit 2017.
Soldaţi georgieni. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.09.2017

Exerciţiul a fost lansat duminică la poligonul de trageri Orpolo în apropiere de Akhaltsikhe, în regiunea sudică a naţiunii din Caucazul de Sud.

Scopul exerciţiului Agile Spirit 2017 este acela de a îmbunătăţi “interoperabilitatea dintre SUA, Georgia şi partenerii regionali şi de a aprofunda înţelegerea privind tacticile, tehnicile şi procedurile fiecărei naţiuni”, a declarat un reprezentant al armatei americane.

Ministerul georgian al Apărării a scris într-o declaraţie postată pe Twitter că prin aceste exerciţii multinaţionale, împreună cu parteneri strategici, “Georgia devine mai stabilă şi mai paşnică şi Forţele Armate mai profesioniste”.

Înainte de începerea exerciţiului, oficiali militari americani au declarat că mai multe unităţi din cadrul Marinei şi armatei SUA vor participa la manevre împreună cu 1.000 de soldaţi din Georgia, România, Ucraina, Letonia, Bulgaria, Azerbaidjan şi Armenia.

Totuşi, Giorgi Kacharava şi Nino Tolordava, oficiali în Ministerul georgian al Apărării, au declarat că Armenia a decis să nu participe la exerciţiul militar comun, fără să ofere alte detalii.

Adjunctul ministrului armean al Apărării, Artak Zakharyan, a declarat luni reporterilor în Erevan: “Iniţial planificăm participarea noastră la un evenimentul sau altul, dar confirmarea oficială are loc în apropierea datei evenimentului. Armenia nu a confirmat niciodată participarea. Prin urmare, nu a refuzat să participe”.

Armenia este membră a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), care este condusă de Rusia şi care include de asemenea Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tajikistan.

Rusia este în particular sensibilă la mişcările Armeniei de a-şi îmbunătăţi relaţiile militare cu Occidentul, în special cu SUA.

În plus, Armenia este o rivală a Azerbaidjanului, cei doi vecini fiind prinşi într-un conflict asupra regiunii separatiste azere Nagorno-Karabah timp de mai mulţi ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor