Georgia face apel la o integrare mai mare în UE. Rusia neagă că ar fi încălcat teritoriul georgian

Ministerul georgian al apărării a făcut apel miercuri la o integrare mai mare în Uniunea Europeană – în aceeaşi zi în care ministerul rus al apărării a emis o declaraţie în care a negat acuzaţiile că ţara sa ar fi încălcat teritoriul georgian, conform Moscow Times.
Soldaţii ruşi au ridicat garduri din sârmă ghimpată în jurul regiunii Osetia de Sud după războiul cu Rusia din 2008. (Captură Foto)
Andrei Popescu
23.07.2015

Ministerul georgian al Apărării a făcut apel miercuri la o integrare mai mare în Uniunea Europeană – în aceeaşi zi în care Ministerul Apărării din Rusia a emis o declaraţie în care a negat acuzaţiile că ţara sa ar fi încălcat teritoriul georgian, conform Moscow Times.

Georgia îşi poate atinge “obiectivul final – refacerea integrităţii teritoriale” – prin finalizarea programului integrării sale în UE, a declarat ministrul georgian al Apărării Tina Khidasheli într-un interviu cu RFE/RL.

Interviul lui Khidasheli a avut loc în aceeaşi zi în care Ministerul rus al Apărării a emis o declaraţie prin care a respins acuzaţiile formulate de Tbilisi că Rusia a pătruns şi mai mult în teritoriul georgian prin plasarea unor marcaje de frontieră la “graniţa” cu regiunea separatistă Osetia de Sud.

Osetia de Sud şi Abhazia nu mai sunt controlate de Georgia după Războiul de Cinci Zile cu Rusia din 2008. Moscova recunoaşte ambele regiuni ca state independente şi acestea deţin baze militare ruseşti. Dar majoritatea ţărilor şi ONU privesc ambele regiuni drept părţi ale Georgiei.

Soldaţii ruşi au instalat garduri cu sârmă ghimpată în jurul Osetiei de Sud după acel război, iar rezidenţii susţin că soldaţii au ridicat acum marcaje de frontieră la aproximativ 1,5 km în spatele graniţei administrative.

Ministerul georgian de Externe a declarat săptămâna trecută că o parte din conducta petrolieră Baku-Supsa se află acum pe teritoriul pe care îl consideră ca fiind ocupat de Rusia.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a criticat luni Rusia pentru plasarea marcajelor de frontieră, numind gestul drept o provocare, sustine Moscow Times.

Conducta petrolieră Baku-Supsa, cu o lungime de 830 km şi operată de BP, se întinde din Azerbaidjan până la terminalul georgian Supsa din Marea Neagră. Conducta poate transporta 100.000 de barili de petrol pe zi.

Georgia nu are relaţii diplomatice cu Rusia dar susţine că nu are ca obiectiv al politicii sale externe transformarea Moscovei într-un duşman. Totuşi, ţara doreşte să devină membră a NATO şi a Uniunii Europene.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor