George Maior nu este de acord ca SRI să treacă în subordinea Parlamentului

Referindu-se la controlul parlamentar asupra serviciilor de informaţii, directorul SRI George Maior a declarat că modelul SRI este unul de succes şi că nu vede de ce ar trebui schimbat ceva ce merge bine.
George Cristian Maior, fost director SRI (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
08.10.2012

Referindu-se la controlul parlamentar asupra serviciilor de informaţii, directorul SRI George Maior a declarat că modelul SRI este unul de succes şi că nu vede de ce ar trebui schimbat ceva ce merge bine.

"Orice dezbatere este benefică.Dacă lucrurile au mers bine şi modelul SRI şi din punct de vedere al transformării, al capacităţii de informare, de a înţelege realităţile este unul de succes, nu văd de ce ar trebui să schimbăm ceva ce ar merge bine", a spus duminică George Maior, întrebat fiind la Realitatea TV despre afirmaţiile premierului Victor Ponta în acest sens.

Totodată, Maior a mai spus, că este dreptul politicienilor de iniţia astfel de dezbateri, dar că îi "pare rău" că aceştia sunt încă sunt marcaţi de tarele trecutului.

"Îmi pare rău că la noi încă suntem marcaţi de tarele trecutului când abordăm asemenea dezbateri în spaţiul parlamentar şi în spaţiul opiniei publice, astfel încât rămânem blocaţi cu acele legi din anii '91 referitoare la servicii şi nu înţelegem că societatea a evoluat, lumea a evoluat, provocările la adresa societăţii sunt mult mai complexe şi uneori suntem lipsiţi de instrumentele necesare pentru a ne realiza misiunea de apărare a securităţii naţionale", a precizat directorul SRI.

Întrebat dacă este mulţumit de "vara referendumului", Maior a declarat că a cooperat foarte bine cu preşedintele României în decursul timpului, la fel şi cu prim- miniştrii care s-au succedat - Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc, Victor Ponta, aceasta confirmând că SRI a fost "imparţial".

Victor Ponta: "Serviciile de informaţii să fie sub un control parlamentar"

Victor Ponta a declarat sâmbătă că serviciile de informaţii ar trebui să funcţioneze sub control parlamentar, procedură care să fie aplicată şi în cazul parchetelor şi a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

"Vorbim de un sistem în care serviciile de informaţii să fie sub un control parlamentar, transparent şi când e vorba de buget, şi când e vorba de operaţiuni. Exact acelaşi lucru trebuie să fie şi în ceea ce priveşte parchetele, controlul CSM-ului şi siguranţa pentru noi toţi că toate aceste instituţii de care un stat modern are nevoie nu sunt niciodată folosite în bătălii politice", a spus Ponta.

Declaraţia este catastrofală, încalcă separaţia puterilor în stat, şi mai atârnă o piatră de moară la MCV.

Monica Macovei: "Declaraţia este catastrofală, încalcă separaţia puterilor în stat"

Pe de altă parte, vicepreşedintele PDL, Monica Macovei, este de părere că declaraţia premierului Victor Ponta referitoare la trecerea CSM şi Parchetelor sub control parlamentar este catastrofală şi încalcă separaţia puterilor în stat.

"Declaraţia este catastrofală, încalcă separaţia puterilor în stat, şi mai atârnă o piatră de moară la MCV (n.r. Mecanismul de Cooperare şi Verificare). Îi aduc aminte lui Victor Ponta, pentru că se pare că habar nu are, că această propunere încalcă separaţia puterilor în stat, acest principiu fiind de esenţa democraţiei", a declarat Monica Macovei.

Ea a criticat în termeni duri afirmaţiile lui Ponta pe care le consideră gafe.

"A spus o nouă prostie, o nouă gafă şi iar ne-a făcut de râs, pentru că nu a spus-o singur în baie, a spus-o la o reuniune a prim-miniştrilor din statele europene şi ne-a arătat, încă o dată, că scopul a tot ceea ce face USL este să preia Justiţia. Acum încearcă prin Parlament, în condiţiile în care în Parlament sunt peste douăzeci de oameni trimişi în judecată şi în condiţiile în care USL respinge aprobarea ridicării imunităţii", a spus vicepreşedintele PDL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor