General american: NATO nu poate rezista în faţa Rusiei

Un comandant al armatei americane a afirmat că NATO nu este capabilă în prezent să reziste în faţa puterii ruseşti în zona Baltică, susţinând că Moscova ar putea ocupa cele trei ţări din regiune mai repede decât ar putea să le apere alianţa militară.
Ben Hodges (Captură Foto)
Andrei Popescu
23.06.2016

Comandantul forţelor terestre americane în Europa, generalul Ben Hodges, a declarat miercuri într-un interviu ziarului german Die Zeit că forţele ruseşti ar putea captura Estonia, Letonia şi Lituania “mai repede decât am putea ajunge acolo pentru a le apăra”.

Hodges a fost de acord cu o evaluare a analiştilor militari că forţele ruseşti ar putea ocupa capitalele statelor baltice într-un interval de 36 până la 60 de ore.

Generalul a precizat că NATO nu va reuşi să îşi deplaseze echipamentele grele suficient de rapid din vestul în estul Europei în cazul unui atac rusesc.

În plus, Hodges şi-a manifestat îngrijorarea cu privire la tehnologiile de comunicare ale NATO, pe care le-a descris ca fiind “nesigure”.

“Presupun că tot ceea ce scriu pe blackberry-ul meu este monitorizat”, a declarat el.

NATO a anunţat săptămâna trecută că va desfăşura patru batalioane în statele baltice şi Polonia. Această desfăşurare de forţe, care este aşteptată să fie aprobată în cadrul unui summit al alianţei în Varşovia în luna iulie, va fi condusă de SUA, Germania, Marea Britanie şi posibil Canada.

Rusia, care este îngrijorată în privinţa prezenţei tot mai mari a trupelor NATO în apropierea graniţelor sale, a promis că va răspunde în mod corespunzător tuturor ameninţărilor prezentate de alianţa vestică.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Moscova va lua măsuri adecvate pentru a contracara “retorica tot mai agresivă” a NATO.

Alianţa vestică şi-a intensifica prezenţa militară în apropierea graniţelor vestice ale Rusiei după ce a suspendat toate relaţiile cu Moscova în aprilie 2014, după ce ruşii au anexat peninsula ucraineană Crimeea.

SUA şi aliaţii săi europeni acuză Moscova de destabilizarea Ucrainei. La rândul ei, Moscova respinge că ar avea vreun rol în criza ucraineană şi învinuieşte Occidentul. Conflictele din estul Ucrainei s-au soldat cu moartea a peste 9.000 de persoane şi rănirea a peste 20.000.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor